diumenge, 2 / març / 2008

Esprint final

Diumenge passat a causa de la campanya i d'una inoportuna grip no vaig poder actualitzar el meu diari. Avui, a set dies de les eleccions es tracta d'agafar forces per a l'esprint final de campanya. Dilluns, el segon debat de televisió i dijous omplir a vessar el Palau Sant Jordi seran els punts culminants de la setmana. Dissabte, reflexió. I, diumenge, a votar!

Són moltes les coses a comentar. La munió d'enquestes que ens ofega, que es pot resumir dient que el PSOE va per davant amb un avantatge mínim. Divendres, Gabriel Elorriaga, secretari de Comunicació del PP desvetllava l'estratègia conservadora: “Tota la nostra estratègia està centrada en desanimar els votants socialistes. Sabem que ells mai no ens votaran. Però si podem sembrar prou dubtes sobre l'economia, la immigració i les qüestions nacionalistes, llavors potser es quedin a casa”.

Les paraules de Gabriel Elorriaga recollides per Leslie Crawford a les pàgines del Financial Times confirmen el que sempre hem dit: el resultat de les eleccions depèn en gran mesura del grau de participació. El PP manté mobilitzat el gruix del seu electorat i ha xifrat les seves esperances en el desànim dels progressistes. Si participen menys o si dispersen el seu vot, el PP podria guanyar les eleccions.

La Joventut Socialista de Catalunya ha preparat un informatiu de ficció donant la notícia de la victòria del PP. No us el perdeu!

Sobre els riscos de la victòria del PP podeu llegir l'article del President Montilla publicat avui mateix al diari AVUI i el meu article publicat dijous passat a ABC. Avui no us podeu perdre l'entrevista a Zapatero publicada per La Vanguardia i l'entrevista a Carme Chacón publicada a El Periódico de Catalunya.

Divendres es va celebrar el debat entre els cinc caps de llista de Barcelona a TV3 moderat per Josep Cuní. Va ser un debat distès i educat del que Carme Chacón va ser sortir molt ben parada precisament perquè anava molt ben preparada. Tots els altres la prenien de referència i ella va saber defensar molt bé els nostres plantejaments. Tots li troben pegues a Zapatero però tots (llevat del PP) voldrien entendre's amb ell. Clar que per això primer caldrà que els socialistes guanyem les eleccions, com la Carme els anava recordant oportunament.

El debat cara a cara celebrat dilluns va tenir una audiència rècord. Totes les enquestes post-debat coincidien en assenyalar Zapatero com a vencedor en un combat força equilibrat. Rajoy va mostrar la seva cara més negativa i insultant. Hi ha qui va pensar que Zapatero hauria d'haver estat més contundent en alguna resposta, particularment quan Rajoy va acusar-lo d'anar contra les víctimes. Potser així va quedar més clar qui està disposat a tot per tal d'esgarrapar algun vot. Demà se celebra el segon i definitiu debat que sens dubte aixecarà també moltíssima expectació.

Us recomano un article de Salvador Cardús en el que s'indigna davant la nova mostra de sucursalisme d'Artur Mas reclamant canvis en la política catalana a partir del seu eventual suport a Zapatero després de les eleccions.

Sobre temes internacionals us recomano els articles sobre la situació a Kosovo i la posició de la Unió Europea de Pascal Boniface, Agustí Colomines, José Ignacio Torreblanca, Bernardino León, Jordi García Petit i Pere Rusiñol. I finalment us recomano l'article de Jorge Castañeda sobre la transició que es pot obrir a Cuba després de la renúncia de Fidel Castro a seguir dirigint el país.

En els dies que falten no val a badar, només una àmplia victòria a Catalunya assegura la continuïtat de Zapatero. Per nosaltres no quedarà!





“Perles” del programa Polònia emès el 21 de febrer, resum crític realitzat per Núria Iceta, tot seguit trobareu les del 28 de febrer (podeu trobar-les totes aquí)

LES PERLES DEL 21 DE FEBRER (per ordre d’aparició)
- Franco, fan dels "cara a cara"... al sol... que cabrooon.

- Maleni (y su pamela) i ZP inauguren (vull dir, entrada en funcionamiento) de l'AVE. El tren surt puntual i fora de la finestra, la Chacón, qué apañada, com corre, per donar-li al Jose el boli bic que s'ha deixat. I així fins a Atocha: Qué, necesitamos tensión, eh!

- L'enquesta dels candidats: l'estat de les infraestructures. Chacón: no sé com estan perquè visc a Madrid i vaig amb cotxe oficial; Duran: en dues paraules in-dignant; Ridao: que si la llei això, que si la llei allò; Nadal: estem a la cua "de Espanya" i "de Europa"; Herrera: volem el bicing per tot Catalunya.

- Carod espera al President per inaugurar una escola: "Perdonin que arribi tard, estava amb un grup d'immigrants": Carod: "Els latin-kings?" Montilla: "No, els marro-quins. Quina cabòria toca inaugurar ara?" La campanya provoca estralls en la nomenklatura: el CEIP Carme Chacón, el Pavelló Olímpic Joan Ridao de Cubelles, l'autovia Joaquim Nadal, el parc Joan Herrera, la comissaria Joan Saura, etc, etc.

EL MILLOR
- Aguirre i el seu col·le català: "Ya me estoy imaginando en las clases... Buenos días, yo ser Espe. El català és un dialecte que se imposa a Catalunya, fracció d'Espanya, per ordre del President del Gobiernu, Montilla, i per culpa seva el castellà està en perill d'extinció... I per demà los pronoms Gallardón, o sea, febles." Rajoy pregunta: "El dictado no podría ser en castellano?" I no sé perquè, però n'Acebes i en Rajoy parlen català: El català correcte a Polònia! Rara, però bona.

EL PITJOR
- Els efectes del porret de ZP i Clos (que s'adreça a uns tals Carme Cachón i PetaZé)

ARXIU HISTÒRIC
- Losantos matxacant Déu perquè no s'ha atrevit a dir que la unitat d'Espanya és un "bien moral": "usted es un blando" [sembla que els bisbes sí que s'hi atreveixen, nor?]

SOM UNA CLONACIÓ
- Dolors Nadal: una altra que diu que està llegint Solitud, mmmm [no trobeu que la clon té un punt Chus Lampreave?]

LA PICADA D’ULLET
- ZP repeteix a micro obert allò de que "necesitamos tensión" i Soler l'adverteix. Però, ell, tan tranquil: "No hay problema, hombre, en Catalunya me van a votar igual"

SURREALISTA
- ZP té lligat al peu al pobre Artur [no, no, no serem moguts!]

MALAGUANYAT
- El Conseller Maragall passa examen davant els mestres en vaga [i això que el tema té tela]

LA NOVETAT
- Fidel Castro (o el que queda d'ell) i el que li mou els fils (Chávez)

- Infanta Elena enganxada al seu amic esquiador. El Príncep (fent punt de mitja!): "Jopeta, cada vez que intentamos separar a Elena de alguien hay problemas". I la Reina, a lo suyo: "Estamos muy contentos, gracias"

LA IMATGE DE LA SETMANA
- Duran i Lleida a l'hospital llegint l'Hola. Va per tu, Antoniu. Atenció a l'advertiment de Mas, als peus del llit: "No és or tot el que lluu, democristià"

EL DIÀLEG DELS PRESIDENTS PUJOL I MARAGALL
El President Pujol s'està fent la maleta...
JP: Pasqual, que això ja està gravant!
PM: Espera'm, eh, no comencis.
JP: És que està al lavabo i triga molt, perquè s'emporta l'ordinador per fer els seus articles, i així surten és clar.
JP: Mira, jo vaig fent. Catalans, per fi ha arribat l'AVE. Oe, oe, oe, oe! I evidentment ha vingut la Magdalena Álvarez a inaugurar-ho... a casa meva només coneixíem dues magdalenes: la Álvarez, i l'Ortiz. A l'una me la menjaria tota, les Ortiz no m'agraden. Bé, jo ja he comprat el bitllet i estic fent la maleta... Mira, tot això, per exemple, són lectures pel viatge, pel viatge en taxi fins a Sants, és clar.
PM: Pujoooool, i si ara demano el vot per Iniciativa?
JP: Pasqual, hi ha preguntes que no es poden contestar. És com si algú em pregunta, què t'estimes més, Catalunya o les galetes Birba. En fi, Visca Catalunya! Pasqual, estàs com un tren!
PM: Què vols dir, que estic bo?
JP: No, que arribes tard!
PM: Que cabrooon!!!

LES PERLES DEL 28 DE FEBRER (per ordre d’aparició)

- Ridao i Herrera aconsegueixen el seu cara a cara particular davant un impassible Soler apoltronat i fotent-se els sandvitxus, una Espe en batín al mig com el dijous, el President Pujol... però si se'ls en va la llum i tot! I ni que es posin caretes de Rajoy i Zapatero.

- Franco: "O sea que Castro ha renunciado al cargo? Lo que me faltaba por oir, esto no es un dictador ni es nada, eso es falta de amor al trabajo! Yo era dictador, pero normal! El es comunista!"

- Consell de Govern a Palau. ZP assegura a Montilla per telèfon que MAI permetrà que Artur Mas sigui President de la Generalitat i Saura, Carod, Tura i ho celebren. Segur?? És una promesa i ningú s'ho ha cregut, així que els consellers s'atrinxeren a la Sala Tàpies i Carod es clava, literalment, a la taula. Tanmateix, Mas no tarda gaire a colar-s'hi.

- Mani pel reciclatge, fins i tot de pancartes amb el No a la guerra, del No a l'OTAN, del No a Alfons XIII...

- Rajoy busca una idea per l'eslògan de campanya. La proposta d'Acebes és subtil com ell mateix, o sigui "Rajoy, con dos cojones". L'alternativa és un brainstorming amb Espe i Nadal, que produeix un autèntic galimaties que, tanmateix acaba en el definitiu "Con cabeza y corazón"

EL MILLOR
- L'enquesta als candidats va sobre el català: Chacón diu que el Jose parla català en la intimitat i que al seu fill li posarà Pompeu; Duran defensa el català... i l'anglès, molt important per un ministre d'exteriors; Ridao s'ha espatllat! Se li ha disparat el traductor automàtic que li han instal·lat per anar a Madrid i s'ha posat a parlar en castellà; Nadal bilingüe, totalment, Dolors Nadal és Lola Navidad: No me llames Dolores llamame Lolaaaa, la número 1 por Barcelona que va por la calle buscando follón; i Herrera, plurienrotllat.

EL PITJOR
- ZP després de llegir unes enquestes: "No quiero dramatizar, pero esto se pone feo.... bueno, sí quiero dramatizar.... ohhhh, estoooo se pone feeeeo, habrá que apretar el botón de los artistas": Serrat, Sabina y Almodóvar, com zombies, repetint el mantra "vota ZP" i altres lindeses que els va dictant ZP pel "pinganillu"... el gag acaba amb el duel entre dos mostres de la cançó: Serrat i Llach. Llach acusa Serrat de "servil i espanyolista" i Serrat li diu a Llach "ves-te'n a Itaca i deixa'm en pau"

SOM UNA CLONACIÓ
- Chacón vs. Chacón. Extraordinari quan la de debò diu que odia passar l'aspirador, i la del Polònia replica que al PSC som més "de passar el rodillo"

SURREALISTA
- Bernd Schuster vestit de ballarina per fer El llac dels cignes? No ho he pillat.

LA NOVETAT
- Joaquín Sabina, esprimatxat
- Joan Manuel Serrat, massa semblant a Xavier Trias
- Pedro Almodóvar y sus pelos

LA CANÇÓ [Trémolo Serrat a la guitarra vs. Gorret Llach al piano fan un mix]

[Serrat versiona L'Estaca]
L'avi Serrat ja m'ho deia
Nen, fes-te del PSC
I així la cançó protesta
t'anirà la mar de bé.
Si em truquen els socialistes
Estiro el coll per cantar
Amb en Bosé i en Sabina
Som el trio la-la-la

[Llach versiona Paraules d'amor]
Però així estàs venut
A l'or del PSOE
A mi em mola més
ser un independent
Protesto de tot el que em dóna la gana
I així em va darrera tot el Parlament

[Serrat versiona El bandoler]
Noooo fotem
O Rajoy o Zapatero
És millor tenir-ho clar
Els demés cero patatero

[Llach versiona Ara que tinc 20 anys]
Jo ja no tinc 20 anys
No estic per fer cançonetes
Aneu-vos-en a fer punyetes
Tu i els teus fotuts companys
Sóc el cantant integral
[Serrat] D'Esquerra o d'Iniciativa
De les causes col·lectives
Sóc el gran defensor!

[Serrat versiona La Gallineta]
No si jo no et dic que nooo
Però és millor el que faig jooo
Tinc molt més èxit que tuuu
També a Amèrica del suuud

[Llach versiona Cada loco con su tema]
Porque cantas castellano
I a mi això em dóna per l'anus
Jo vaig a l'Alguer, a Gandia
i potser Andorra
I a tu et veig a Eurovisió

[La lluita acaba amb tots dos versionant el Diguem no de Raimon i l'enemic comú sembla que els uneix]
No, jo dic no, diguem, noooooo
No és pas meva aquesta cançóoooo

KA FORT
- Clos apareix cremat al despatx de Chacón. Són els efectes colaterals de la seva dislèxia. Allà on em Manual del Candidat diu "abraçar" nens, el molt bèstia ha entès "abrasar" nens, amb llançaflames i tot. I també s'ha emportat un pensionista de records de la seva visita a una residència d'avis, en comptes de deixar un bon record de la seva visita.

EL DIÀLEG DELS PRESIDENTS PUJOL I MARAGALL
Pujol li està dictant a Maragall els textos per al segon volum de les seves Memòries.
JP: Quan vaig fer 51 anys, ...
PM: Portes sis paraules, jo crec que amb això no omples el segon volum.
JP: M'he d'enrotllar més oi?
PM: Home, a tu això no et costarà molt!
JP: M'estàs dient pesat? Això no m'ho dius a la cara!
PM: T'ho dic a la cara i aquí mateix, i si vols fem un cara a cara, com de presidents.
JP: Sí, com el Rajoy i el Zapatero.
PM: Ara sí? Quan eres President no volies perquè em tenies por.
JP: Por? Llàstima tenia per tu. Ara veuràs. Comença el que tingui més edat. O sigui jo, per poc però jo.
PM: Vale, doncs trio el lloc. Jo em poso aquí i tu una mica més cap allà, una mica més...... [queda fora de càmara]
El gag acaba amb dos extres, Riado i Herrera, que encara busquen una mica d'atenció pel seu cara a cara. Els dos expresidents no triguen gaire a quedar-se clapats. Visca Catalunya!



ZW núm. 118 Recomanació d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí. Al final hi trobareu el ZW 119.

Amb la proximitat de les eleccions generals, els moviments ciutadans mobilitzats pel vot i des de l’esquerra semblen prendre força. Us en presento dos.

No Nos Resignamos. Una iniciativa ciutadana per a que el canvi avanci que pretén propiciar la participació activa a les eleccions mitjançant un vot a les esquerres que s’impliqui en la demanda de les transformacions polítiques i socials igualitàries i llibertàries més urgents. Des del seu espai, impulsen campanyes diverses i accions com la difusió d’un manifest al qual adherir-se, enganxines “para que el cambio avance” al voltant de diferents temes, o vídeos com “Así sería un gobierno de Rajoy” o “Para que el cambio avance”.

Des de la creació d’aquesta associació l’any 1996, les iniciatives promogudes han estat diverses i nombroses sobre diferents qüestions (des de la sanitat, a l’avortament…). Pretén una mobilització ciutadana electoral, però també reivindicativa i exigent, que impulsi una profundització dels canvis polítics i socials necessaris, on vèncer la dreta a les urnes és un requisit fonamental.

No Vamos a Ser Menos. La campanya "No vamos a ser menos", promoguda des d’Andalusia, és un clar exemple de la mobilització compromesa. Una crida a la participació democràtica, al vot com a acte de voluntat no com a conat d’intenció, ja que “no votar significa ser interpretat no com un vol ser interpretat, sino de qualsevol manera. No votar és deixar que qualsevol pugui parlar pel teu vot sigui quin sigui.” Una plataforma oberta a la participació que compta amb un bloc específic, un Manifest per adherir-se i difondre entre la ciutadania i la col·laboració, entre molts altres, de David de Ugarte.

ZV (Zona Vídeo). Telúrica TV, televisió a Internet sobre la qual us parlava en el ZW86 i que es va crear en el 2006. Actualment compta amb més de 800.000 televidents únics al mes i els seus vídeos es troben entre els 5 més vistos a YouTube en espanyol. Emet el seu primer programa diari en vídeo (“vídeo blog”) sobre cibercultura i Internet, de dilluns a divendres, a partir de continguts diversos dels posts més llegits entre la xarxa de blocs en espanyol.

ZW núm. 119 Recomanació d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí.

Vídeopolítica per a la participació

A una setmana de la cita amb les urnes, animar el ciutadà a exercir el seu dret al vot és i ha estat un dels objectius de campanya, tant dels partits com de diferents moviments i associacions, independentment del sentit del vot. Els vídeos han estat una de les eines de comunicació més efectiva en aquesta línia. Us presento alguns:

Particicipa, votis el que votis
Vota con todas tus fuerzas
Un dels vídeos de la campanya electoral del PSOE, on un fill recorre molts quilòmetres en cotxe per poder acompanyar la seva mare a exercir el dret al vot (encara que aquest sigui per al PP).

Promovent el vot laic
Vot “laic”. Vot en consciència
El vídeo del “Moviment Laic i Progressista” que demana el vot laic, el vot en consciència.

Vota…progressista
Así sería un gobierno de Rajoy” ; “Para que el cambio avance”.
Els vídeos de la plataforma ciutadana No Nos Resignamos que demanen el vot per a l’esquerra.

Sí Podem, llatí
Exprésate, Vota!
Promogut per Canal Latino TV, anima al vot a aquells ciutadans que configuren la gran comunitat llatina a Espanya i que estan en situació de poder fer escoltar la seva veu.

No et quedis a casa, perquè votar és important
No Vamos a Ser Menos

I si vols aprofundir en el tema i veure altres vídeos similars, aquí van aquests dos de les pasades eleccions municipals del 27 de maig de 2007: BVOTA i 4 Joves i un sopar.