dijous, juliol 15, 2004

Aportació de Carme Valls

APORTACIÓ DE CARME VALLS, Diputada al Parlament de Catalunya, membre de Ciutadans pel Canvi

En primer lloc voldria felicitar a totes i tots els militants del PSC per la seva lluita continuada i esforçada, des de fa més de 25 anys, per defensar els drets democràtics, els drets laborals i els drets ciutadans dels homes i dones de Catalunya. Malgrat no haver pogut governar la Generalitat fins ara, l’acció enèrgica de molts alcaldes i alcaldesses, defensant i mantenint sense recursos els serveis més imprescindibles dels ciutadans. Us he de felicitar per les victòries i oferir-vos el meu suport per la nova etapa plena de responsabilitats per demostrar com diu en Joan Rangel “ la vigència i eficàcia del socialisme democràtic i federalista”.

Valoració del actual moment polític, econòmic i social.

Crec que estem vivint un moment polític esperançador, un moment econòmic amb un increment lent però continuat de la taxa d’atur i la deslocalització d’empreses al cinturó industrial, i per un moment social en que els ciutadans i ciutadanes reclamen ja com un dret propi una millor qualitat de l’educació, i de la sanitat, i un medi ambient net i sense contaminació que pugui provocar problemes. Existeix al meu parer, un desvetllament de la consciencia política de la ciutadania que a vegades inclús es mes potent que la defensa dels seus drets laborals.
La lluita contra la guerra del Irak imposada per l’anterior govern del PP, ha desvetllat també la participació de la joventut que ha sabut que està present a un món globalitzat,potser mes que amb les manifestacions contra els forums económics. Els guanys del capital financer queden amagats a l’opinió publica, però les imatges de les guerres i l’enviament de tropes queden per sempre als nostres ulls. L’esperança que ha suposat el govern de Jose Luis Rodriguez Zapatero, i l’encert de que la primera mesura hagi estat la retirada dels soldats, ha suposat una injecció d’esperança per tothom i un increment de la confiança en que un govern socialista respectarà la opinió dels ciutadans i dels seus representants demanat l’aval del Parlament per les decisions difícils.

Polítiques prioritàries.

* Millora de la qualitat del treball, i d’igualtats de oportunitats de les dones inclosa la promoció laboral. Especial esforç en salut laboral.
* Educació pública de qualitat.
* Sanitat pública de qualitat i promoció de la salut de la població catalana.
* Igualtat d’oportunitats al accés a la cultura per tota la població i tots els territoris de Catalunya.
* Promoció de l’ús social del català i dels drets de Catalunya com a nació sense oblidar la solidaritat amb la resta de pobles d’Espanya.
* Desenvolupament amb eficàcia ( sense precipitacions), del federalisme polític, fiscal, econòmic i a tots els sectors.


Expectatives que s’han obert en aquesta nova etapa.

La nova etapa, ja des de l’acord del Tinell ha obert grans esperances de que es podrien observar grans canvis en la vida quotidiana de les persones. Potser les expectatives son tan grans que poden crear frustracions si no es pot anar mes depressa, sobretot Catalunya per els deutes trobats o la despesa hipotecada, o si enlloc d’avançar en els drets universals a la salut i a l’educació, es retrocedeix, prenent mesures que trenquin l’equitat.

Ara hi ha les millors condicions per fer canvis polítics i duradors amb les relacions amb el Govern de l’ Estat espanyol, caldria doncs fer una gran pedagogia i treballar amb molta cura, per no malmetre les possibilitats de desenvolupar realment l’Espanya plural.

Objectius a assolir.
* Desenvolupament sostenible i creant llocs de treball de qualitat a tot Catalunya però en especial al Baix Llobregat, a Terres del Ebre, Pirineu, i Terres de Ponent.
* Taxa d’ocupació de dones de més del 60% .
* Millorar i racionalitzar les inversions i la gestió de la Educació pública i la Sanitat pública.
* Aconseguir igualar les oportunitats d’accés al mon de la cultura a totes les vegueries.
* Aprovació de l'Estatut, i de la Llei Electoral Catalana.
* Increment de la participació ciutadana en la vida política i millorar la col·laboració a tots els territoris amb els moviments cívics, en especial amb Ciutadans pel Canvi que té com objectiu de treball el desenvolupament del Dret a la participació Ciutadana i el suport al Govern Catalanista i d’esquerres.

Instruments adequats per fer-ho.

* Coordinar molt bé el treball del govern i els municipis.
* Coordinar molt bé tot el treball dels diputats i diputades autonòmics, generals i europeus.
* Crear grups de treball amb experts i expertes que volen col·laborar, fent debats en profunditat i fent propostes que siguin eficaces i creïn les mínimes reaccions en contra.
* Crear grups de debat i d’acció a nivell territorial, amb Ciutadans pel canvi i altres moviments cívics i polítics de Catalunya.
* Iniciar una pedagogia sistemàtica sobre federalisme, el seu significat i les seves repercussions i benefici, així com els efectes negatius del independentisme en el segle XXI.

Reitero l’agraïment per la possibilitat de donar l’opinió als participants al Congres i us desitjo molts exits en la nova etapa, per el bé de tot Catalunya, i també el de tot Espanya.