dilluns, juliol 19, 2004

Aportació de Joaquim Paladella

Aquesta col·laboració que hem demaneu, cal dir que es dóna des de l’òptica de la relació estreta que mantenim entre la UPTA i el PSC a nivell de la Terra Alta, i que s’ha traslladat a nivell de les Terres de l’Ebre i de Catalunya amb la representació a les diferents institucions, fruit de l’acord que es va signar.

Aquesta relació tan estreta fa difícil poder mirar i veure la realitat des de fora i tenir una opinió nítida i objectiva, més quan a nivell de la nostra comarca i del nostre territori es forma gairebé part de la mateixa organització i es comparteix la presa de decisions i objectius.

Crec, però, important poder contribuir en aquesta opinió vista des dels anys que porto i portem d’experiència política en un territori a priori difícil per un partit com el PSC, i sobre tot d’aquest món rural amb greus mancances i molts problemes que molts cops i especialment en comarques com la Terra Alta fa créixer el sentiment d’oblit entre els que hi vivim.

Dit tot això, com a preàmbul, voldria entrar a expressar aquesta opinió cenyint-me als punts que em marqueu.

§ VALORACIÓ DE L’ACTUAL MOMENT POLÍTIC, ECONÒMIC I SOCIAL

Difícilment podríem pensar que ens trobaríem davant d’un moment polític com aquest. Les successives victòries electorals han fet que el PSC-PSOE sigui avui per avui el centre nítid i clar de la vida política i institucional de Catalunya i d’Espanya.

Penso, però, que aquesta nitidesa i claredat a què m’he referit abans, i amb què la gent percep aquest moment polític actual, no es correspon exactament amb la realitat. El que amb això vull dir és que la situació de govern amb el pacte tripartit, la majoria simple a l’Estat i la important presència territorial de CIU als pobles rurals i consells comarcals del territori, configuren una realitat que complica molt la presa de decisions.

A més cal afegir la greu situació econòmica de la Generalitat, que fa encara molt més complicat el Govern a Catalunya en un moment on la gent espera molt del PSC, i que per tant serà molt exigent.

És també remarcable la situació en què es troba la societat, fruit d’un final d’etapa convuls i complicat de CIU. Hi ha excessiva sensibilitat al territori, els ànims estan molt crispats i les diferents i múltiples plataformes creixen com bolets. És això un motiu més de preocupació, ja que en aquesta situació és molt complicat solucionar problemes d’infrastructures importants que necessiten resoldre’s com més aviat millor.

Entenc també que tot plegat es produeix en un context de greus dificultats econòmiques. La deslocalització en la indústria, i les davallades excessivament importants de preus en l’agricultura fa que l’ànim de la gent, al menys en les comarques on jo em moc, no sigui el més adient. Crec, però, que en aquest camp encara es complicarà més i serà un repte important per al Govern trobar solucions per sortir d’una situació que al meu entendre és complicada, preocupant, i que condicionarà molt el futur de Catalunya i més el de les comarques com les nostres.

§ QUINES SÓN LES POLÍTIQUES PRIORITÀRIES

En aquest àmbit crec que la gent espera molt dels governs i del PSC i, per tant, serà difícil i complicat donar resposta i definir les polítiques sobretot socials que facin que la majoria tingui la percepció que s’avança i amb garanties.
Sobretot, penso que la sanitat i totes les polítiques encaminades a mantenir i potenciar l’estat del benestar han de ser prioritàries i és el que més espera la gent dels nostres governs.

Penso, però, que al meu entendre com a persona que sóc i viu a la Catalunya rural, el repte més important que s’hauria d’afrontar és aquest més que evident desequilibri que hi ha entre el món urbà i el món rural. Desequilibri, que penso que és en tots els camps (infrastructures, nivell de vida, possibilitats, sanitat, resposta per a la gent gran...), i que crec que a nivell de sentiment de la gent del territori es té més consciència i que es viu com un greuge al que els polítics i governants mai no han donat resposta.

És, per tant, per a mi una política prioritària aquella que ha de potenciar el territori i ha de tendir a igualar la possibilitat de vida entre totes les comarques catalanes. S’ha d’ajudar més a les comarques que més ho necessiten, fent una Catalunya moderna no únicament a les ciutats en detriment del món rural, sinó que també al món rural, donant la possibilitat de desenvolupar-se amb la major d’igualtat de condicions possible.

§ QUINES SÓN LES EXPECTATIVES QUE S’HAN OBERT AMB ELS CANVIS POLÍTICS A CATALUNYA

La gent en aquestes diferents eleccions ha anat derivant el vot cada cop més al costat del PSC i de les forces de progrés a Catalunya.

Penso que això ha passat per la política agressiva del PP i per la total subordinació de CIU a aquesta política, per mantenir-se al govern de la Generalitat a qualsevol preu.

És per tot això que al meu entendre claríssimament la gent vol un canvi de maneres de fer, i un esforç més de cara a consolidar Catalunya i el catalanisme ben entès, exigint el lloc que correspon a aquest sentiment català.

Penso, però, que les expectatives creades van més enllà, i que la gent espera molt dels nostres governs, sobretot al territori on CIU ha estat el recanvi natural dels que sempre havien “manat”, aquí i per primer cop hi ha un canvi real.

És per això els esforços de CIU, per demostrar que no ha canviat res i que ells a aquestes comarques segueixen sent els mateixos i igual de poderosos.

És, però, evident que la gent espera molt, segurament fins i tot molta gent que continuava votant al que “mana” perquè ho havien fet sempre.

En aquestes comarques tenim una oportunitat històrica que no podem desaprofitar , no serà fàcil però hem de donar resposta a la gent demostrant que es poden fer les coses d’una altra manera i hem de, sobretot, modernitzar aquest món rural que va ser d’altra banda, on CIU va fonamentar el seu poder electoral.

§ OBJECTIUS

Els objectius, penso que són clars. Primer, hem de consolidar aquests governs, sobretot i principalment el govern de la Generalitat.

Hem de fer fort un govern excessivament condicionat per ERC, sense deixar que aquest partit ens mengi el terreny, basant-se en unes conselleries que tenen molta presència política al territori.

Penso que la figura de Pasqual Maragall ha de ser decisiva en la percepció de futur de qui governa a Catalunya i, per tant, el primer objectiu ha de ser potenciar políticament la seva figura i, com he dit, aquest govern.

L’altre objectiu clar ha de ser el d’estendre el PSC i/o els grups que li donen suport al territori i a les comarques. S’ha d’arribar a tots els pobles i encarar les properes eleccions municipals amb les millors garanties possibles com a base d’un creixement sòlid i equilibrat. S’ha de guanyar el territori a CIU si volem que el govern arribi a consolidar-se i a ser fort en el temps.

§ INSTRUMENTS MÉS ADEQUATS

Crec que la base de la realitat que tenim avui ha estat l’esforç del PSC per arribar a acords amb la gent progressista del territori, respectant la singularitat dels grups com ha estat un exemple el de la UPTA.

Aquesta política ha fet que es guanyi presència en comarques on tradicionalment el PSC tenia greus dificultats. És per això clau el manteniment d’aquesta entesa el que ha de ser l’instrument més adequat a la Catalunya rural.

És evident que en política no hi ha receptes màgiques ni instruments miraculosos. L’instrument més adequat és treballar cada dia, tenir cura del territori atenent els problemes, donant resposta i presència cada dia.