diumenge, octubre 31, 2004

Conferència de Presidents, Euroregió i eleccions USA

Aquesta setmana són també moltíssimes les notícies que s’amunteguen fins al punt que resulta difícil fer la tria de les més importants. Començo per una notícia que ha tingut poc ressò però que vaig tenir el plaer de presenciar personalment: la presentació del llibre d’un bon amic meu, Vicenç Sanclemente, antic corresponsal de TVE a Washington i avui destinat a Beijing. En efecte, Vicenç dimecres presentava a la FNAC de Plaça Catalunya el seu darrer llibre “Crónica de una mentira anunciada. Miedos, convicciones y locuras de un periodista en la capital del poder mundial”, publicat per Roca editorial. La presentació del llibre, que anava a càrrec de Ramon Colom, Montserrat Minobis i Núria Ribó, va tenir un enorme interès, en justa correspondència amb el contingut del llibre que recomano especialment en aquests dies tan propers a la cita electoral als Estats Units.

Una notícia que sí ha tingut un gran ressò ha estat la negativa del Parlament Europeu a donar el seu suport a la proposta de Comissió presentada pel President Manuel Durao Barroso. Tot i que les crítiques s’estenien a diversos membres de la candidatura presentada, la proposta com a Comissari de Justícia i Llibertats, del democristià Rocco Buttiglione, que havia manifestat amb rotunditat la seva homofòbia i un clar menyspreu a la igualtat de la dona, va aixecar una especial controvèrsia. Finalment, Durao Barroso s’ha vist obligat a retirar la seva proposta i Buttiglione ha renunciat a formar part de la nova Comissió Europea. El Parlament Europeu, presidit per Josep Borrell, ha mostrat la seva voluntat d’esdevenir un factor decisiu de la nova etapa europea. La nova Constitució europea, signada oficialment divendres a Roma pels caps de govern dels 25 Estats membres, ha començat a funcionar abans inclús d’entrar en vigor.



Segueixen els pronunciaments a favor de la nova Constitució, assenyalo avui els articles de l’economista Francesc Granell, que lidera la plataforma Ciutadans per Europa, i del Conseller de Medi Ambient i membre d’Iniciativa per Catalunya Verds, Salvador Milà. Resulta també interessant llegir la Declaració de Milà, aprovada per la Conferència de Presidents de les Assemblees legislatives regionals europees. Per cert, la CALRE serà presidida per un any per Ernest Benach, President del Parlament de Catalunya. Estic convençut que el seu tarannà institucional farà possible conciliar la seva posició personal i la del seu partit contrària a la Constitució europea, amb el recolzament de la CALRE al nou Tractat constitucional.

Dimecres va celebrar-se un acte institucional commemorant els 25 anys de l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. Miquel Roca Junyent i Jordi Solé Tura van recomanar de cara a la reforma de l’Estatut, intel·ligència, prudència i consens. Jordi Pujol va assistir a l’acte, malgrat algunes especulacions en sentit contrari. Els nous màxims dirigents de CiU, en canvi, no van assistir-hi.

Dijous es va produir un fet políticament molt rellevant, la celebració al Senat de la primera Conferència de Presidents, que reuneix el President del Govern d’Espanya amb els Presidents de les Comunitats Autònomes. És extraordinària la importància d’aquesta reunió, inèdita en 25 anys, i més si tenim en compte que s’ha tancat molt recentment una etapa política precisament presidida pels recels i els conflictes entre Govern de l’Estat i Governs autonòmics. No es pot passar per alt la presència del Lehendakari Ibarretxe. Novament Artur Mas es retratava dient que ell no hi hagués participat i trucant a Ibarretxe solidaritzant-se per una absència que, finalment, no es va produir.



Va quedar també malbaratada l’estratègia del PP que pretenia que tots els Presidents de Comunitats Autònomes d’aquest partit fessin un front comú i presentessin públicament un document crític amb el Govern Zapatero. L’actitud de Manuel Fraga i el President de Navarra (UPN) va impedir-ho. La importància dels temes tractats: finançament sanitari i presència de les Comunitats Autònomes a les institucions de la Unió Europea, auguren la continuïtat d’aquesta experiència, que Manuel Fraga ha demanat fins i tot que s’institucionalitzi aprofitant la futura reforma constitucional.

Divendres, mentre a Roma es signava la Constitució europea, a Barcelona l’euroregió Pirineus-Mediterrània començava a avançar amb una reunió dels Presidents de les Comunitats Autònomes que s’hi han compromès: Pasqual Maragall, Marcelino Iglesias, Jaume Matas, Martin Malvy i Christian Bourquin. Jordi Pujol s'ha mostrat favorable a la iniciativa, Artur Mas, com sempre, l’ha criticat durament.



La porta està oberta perquè s’hi incorporin Andorra i la Comunitat Valenciana. Per assegurar que no li faltarà el necessari impuls polític, el President de la Generalitat ha nomenat Pere Esteve com a Comissionat per aquest projecte des de la Vicepresidència del Patronat català Pro-Europa.

Dimarts vinent se celebraran les eleccions presidencials als Estats Units d’Amèrica. No cal dir que m’encantaria que guanyés John Kerry, com de fet ens encantaria a la majoria de ciutadans del planeta. La derrota de Bush seria un factor de pau i estabilitat mentre que la victòria de Bush planteja molts riscos de futur. A hores d’ara tot apunta a que el resultat serà molt ajustat i tampoc l’irrupció d’Osama Bin Laden en la campanya electoral (que els observadors creuen que beneficia Bush) sembla haver decantat definitivament la balança.



Caldrà seguir molt d’aprop el desenvolupament de la jornada electoral i dels dies posteriors (perquè no es descarten problemes similars als de les eleccions de l’any 2000). Us convido a seguir la jornada a través de les televisions, la CNN, i també a través d’internet. Hi ha algunes adreces web que poden interessar-vos. Si us agraden els espots electorals televisius de totes les campanyes presidencials, podeu visitar http://livingroomcandidate.movingimage.us/ Si voleu seguir les eleccions a través de tres grans diaris podeu fer-ho a: http://www.nytimes.com/ , http://www.latimes.com/ i http://www.guardian.co.uk/uselections2004/. Podeu també trobar una molt bona cobertura de notícies a http://www.cnn.com/ALLPOLITICS/. Podreu fer el seguiment de totes les eleccions que se celebren aquest mateix dia a través de http://www.politics1.com. Podeu trobar interessant el lloc web de la revista Campaigns & Elections. Trobareu també interessant el web de Michael Moore. Us recomano també una visita a les següents pàgines: Diari personal del comentarista progressista més visitat, Una altra manera de definir l’elecció, web de la Campaign for America’s Future, web de la revista The American Prospect, web de MoveOn, web dedicada a desvetllar les mentides de la màquina de propaganda republicana, web de l’organització de voluntaris que cerquen augmentar la participació dels electors progressistes, i, naturalment, el web de John Kerry. Que hi hagi sort!