diumenge, novembre 21, 2004

Enquesta, Europa, CiU i el Consell Nacional del PSC

Avui el diari La Vanguardia publica la segona part de l’enquesta publicada diumenge passat i que il·lustrava l’aniversari de la celebració de les eleccions del 16 de novembre de 2003. Si la primera part de l’enquesta era favorable a les posicions del PSC, la segona ens proporciona no pocs motius de satisfacció i també de reflexió. Podríem començar per subratllar l’important suport dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya a la nova Constitució europea. I això que l’enquesta s’havia elaborat abans de conèixer-se aquesta mateixa setmana que tant el Consell de la Unió Europea com el Govern d’Espanya reconeixen sense ambiguïtats la unitat de la llengua que a Catalunya i les Illes anomenem català i que a València anomenen valencià!

Encara hi ha força gent que encara no sap què votarà i que, de fet, demana més informació. És, per tant, un bon dia per donar a conèixer el nou web que el PSC dedica a la Constitució europea i per insistir en tantes raons a favor del sí com les que donen José Luis Rodríguez Zapatero, Joan Coscubiela, Remei Margarit i François Hollande. Recomano molt especialment la lectura de les deu raons d’Hollande, Primer Secretari del Partit Socialista francès, que està en la fase final de la campanya pel referèndum intern del PS que tindrà lloc l’1 de desembre. Podeu trobar aquests articles i encara molt més material d’utilitat a l’espai del meu web dedicat a la Constitució europea que va creixent i creixent.

Però la segona part de l’enquesta de La Vanguardia no sols porta bones notícies pel que fa a la Constitució europea. Mostra també de forma clara que, malgrat l’ebullició al voltant de determinats debats identitaris o simbòlics, la ciutadania en general no es deixa arrossegar cap a posicions extremes, com queda demostrat quan el 69% dels enquestats afirmen que “Els partits catalans han d’elaborar un projecte d’Estatut pensant també que haurà de ser sotmès a l’aprovació de les Corts espanyoles”. O si tenim present que el 48% dels enquestats es consideren “tan catalans com espanyols” i sols el 15% i el 9% es consideren, respectivament, “sols catalans” i “sols espanyols”. Farien bé tots els partits i responsables polítics d’analitzar aquesta enquesta. Particularment els dirigents de CDC que s’encaparren en radicalitzar aquest partit i que estan corrent el risc de perdre definitivament la centralitat que el definia. Els convindria també llegir l’article publicat ahir per Manuela de Madre a El Periódico de Catalunya. CiU va per mal camí. En la Constitució europea, la C està pel no, la U pel sí, i la i sembla abstenir-se. En canvi, en la legalització del matrimoni per a les parelles homosexuals, la C està pel sí, la U pel no, i la i segueix abstenint-se... Artur Mas en aquestes dues qüestions voldria ser U però és C; així no aniran gaire lluny... Tampoc em sembla encertada la decisió de Xavier Trias de començar la pre-campanya tres anys abans de les eleccions. És més, encara augmenta el risc que acabi no sent el candidat de CiU a l’alcaldia de Barcelona.

Ahir es va celebrar el primer Consell Nacional del PSC després del nostre 10è Congrés. Moltes cares noves i molt bon ambient. Informe rigorós de Montilla i paraules plenes de compromís i esperança del President. Hi ha una gran sintonia al voltant del projecte, bon clima, magnífic equip i èxits concrets (gols). Semblem el Barça d’ahir al vespre. Us convido a llegir l’informe del Primer Secretari perquè conegueu de primera mà com veiem el moment polític actual a Catalunya i Espanya.

No vull acabar sense emplaçar-vos a la presentació del meu primer llibre. Molts recordareu com va començar tot això del meu Diari: amb el Diari de Campanya de les eleccions autonòmiques de l’any passat. La Fundació Rafael Campalans ha editat en forma de llibre les anotacions del Diari des del seu inici el 31 d’agost del 2003 fins dissabte dia 13 de desembre, el dia abans de l’acte solemne al Saló del Tinell, on es va signar l’Acord per un Govern catalanista i d’esquerres a la Generalitat de Catalunya. No cal dir que estic molt content i agraït. La presentació del llibre “Diari de campanya. Les eleccions del canvi, 2003” tindrà lloc a Barcelona el proper dimarts dia 30 de novembre a les 19.30 hores al Col·legi de Periodistes de Catalunya, Rambla de Catalunya, 10, principal 1a. Presentaran el llibre: Joaquim Nadal, conseller de Política Territorial i Obres Públiques i portaveu del Govern de la Generalitat, el periodista Rafael Jorba i el director de la Fundació Campalans, Gabriel Colomé. Us hi espero!