diumenge, maig 15, 2005

Trencament del pacte antiterrorista

Aquesta setmana ha estat marcada pel desenvolupament del Debat sobre l’estat de la nació. Convé llegir tant el discurs del President del Govern com la brillant i contundent intervenció del portaveu socialista Alfredo Pérez Rubalcaba. El debat ha posat de manifest la profunda involució política i democràtica que està experimentant el Partit Popular que els ha portat a trencar l’acord per les llibertats i contra el terrorisme, fins al punt que Rajoy va acusar Zapatero de trair les víctimes del terrorisme. Davant d’això la resta de partits van fent costat a les iniciatives de Zapatero en aquest àmbit que es poden resumir en la seva expressió “la política puede contribuir al fin de la violencia”. En aquest context, i conscient de la posició favorable de Zapatero a la reforma de l’estatut, ERC va demostrar novament el seu compromís amb l’estabilitat del govern, mentre CiU demostrava un cop més la seva incapacitat d’adaptar-se a la nova situació política. No es pot acusar Zapatero d’incomplir un compromís que no ha incomplert i, al mateix temps, posar tots els obstacles possibles a l’aprovació del nou Estatut per part del Parlament català. Mentre el President Maragall demostra amb els fets la seva voluntat d’acord, Artur Mas segueix encastellat a les seves posicions.

Sobre la proposta estatutària catalana, l’evolució federal de l’Estat de les Autonomies i el nou finançament us recomano la lectura dels articles publicats per Joan Saura, Juan Luis Cebrián i Xavier Vives.

Sobre el debat de l’estat de la nació i les seves conseqüències us recomano la lectura dels articles de Javier Pradera, Joan Tapia i Soledad Gallego-Díaz.

Sobre el debat estatutari podeu llegir el meu article publicat a Canvi Setze, l’entrevista publicada al diari AVUI i l’entrevista que avui mateix em publica el diari EL PUNT.