dimecres, juny 01, 2005

Després del no francès

La victòria del no en el referèndum francès sobre la Constitució europea ha estat incontestable. Esperem que els seus efectes no siguin massa negatius sobre el procés de construcció europea perquè una Europa menys unida difícilment serà una Europa més social. Sens dubte hi ha molts elements que poden explicar el resultat. Ja diumenge us recomanava la lectura de l'article de Joaquín Estefanía publicat a El País que subratllava les motivacions econòmiques del no (precarietat, atur, intertesa davant del futur). Caldria afegir-hi la contestació al President de la República i al govern de centre-dreta francès, la por a l'ampliació a l'est -i especialment a una eventual entrada de Turquia-, el sobiranisme nacionalista de dreta i ultradreta, i el rebuig a la globalització neoliberal. Avui us recomano llegir la declaració de François Hollande un cop conegut el resultat, l'enquesta a peu d'urna realitzada per IPSOS que és una veritable radiografia del vot en el referèndum francès, l'explicació de l'enquesta post-electoral realitzada per l'Institut Louis-Harris sobre les motivacions del vot, el comentari de Renaud Dely sobre aquesta enquesta publicat a Libération, els articles de Barbara Spinelli a La Stampa i de Martin Kettle a The Guardian, i l'estudi de les conseqüències del no publicat per la Fundació Robert Schuman.