dijous, juliol 07, 2005

Demà s'aprova el primer Dictamen de l'Estatut

Demà la Ponència conjunta que està elaborant el nou Estatut de Catalunya aprovarà el seu primer dictamen. Déu n'hi do el temps i esforços que hi hem esmerçat! Encara falta molt però per primer cop podem dir que tenim al davant una proposta ambiciosa des del punt de vista de l'autogovern que garantiria una major potència de les nostres polítiques socials. Temps hi haurà per poder-la explicar i millorar en el tràmit de ponència. Demà els socialistes farem públics els nostres vots particulars. Però avui ja n'hem avançat dos de ben importants: el tractament de les competències dels Ajuntaments i la Disposició transitòria que regularia les eleccions al Parlament de Catalunya mentre no s'aprovi la Llei Electoral catalana.

De tot aquest procés de reformes institucionals els Ajuntaments n'han de sortir enfortits: amb més autoritat, major reconeixement, més competències i més recursos. Sembla mentida que hi hagi partits que s'entesten en deixar clar que els Ajuntaments formen part de la Generalitat i, en canvi, no volen concretar quines competències hauria de tenir el món local català. La nostra esmena vol garantir precisament això: un nucli competencial potent reservat als Ajuntaments.

La Disposició transitòria electoral que prosposem garanteix tres principis bàsics: la igualtat de vot (el vot de tots els catalans té igual valor), la representació territorial (Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona tindrien tants representants com fins ara; 85, 18, 15 i 17), i l'equitat de gènere (garantir que a les llistes dels partits no hi ha més d'un 60% de membres del mateix sexe, tant en el conjunt de la llista com en cada tram de cinc candidats/candidates).