diumenge, novembre 13, 2005

Aturem l'ofensiva de la dreta fent costat a Zapatero

La dreta sectària i revengista (encara no han paït la derrota del 14-M) ha intensificat la seva campanya brutal contra José Luis Rodríguez Zapatero. Tot s’hi val: mentides, rumors, insídies, insults, manipulació. A qualsevol preu: l’anticatalanisme visceral, l’enfrontament entre comunitats, una pretesa croada antireligiosa, el que sigui. Amb tots els mitjans disponibles: un partit popular dominat per l’aliança entre opusdeístes i legionaris, ABC, El Mundo, La Razón, la COPE, l’entramat digital liberal i ultracatòlic. Amb un estat major format per Acebes, Zarzalejos, Pedro J. Ramírez, Anson i Jiménez Losantos. Amb les mateixes tàctiques fonamentalistes assajades amb èxit pel Partit Republicà i la dreta religiosa als Estats Units. De tots els progressistes depèn que aquesta ofensiva fracassi. I també de tots els catalanistes que, defensant el projecte d’Estatut aprovat pel Parlament, han de negociar-lo amb tenacitat i intel·ligència amb Zapatero per tal que el PSOE pugui aprovar-lo a les Corts Generals.

Per cert, cal felicitar l’immensa majoria de l’església catòlica catalana que ha manifestat públicament la seva profunda discrepància amb la manipulació sistemàtica practicada per la COPE, emissora depenent de la Conferència Episcopal Espanyola, dirigida en apariència per Monsenyor Blázquez, però controlada fèrriament pels sectors ultraconservadors dels quals els bisbes Rouco i Cañizares són els màxims exponents.

Sobre la voluntat de diàleg i acord de Zapatero no pot haver-hi cap mena de dubte. Ja ho varem comprovar en el debat de presa en consideració al Congrés dels Diputats i aquesta setmana ho hem pogut comprovar en el Debat sobre l’Estat de les Autonomies celebrat al Senat. Aquí trobareu la intervenció amb la que el President del Govern d’Espanya obria el debat, així com la primera intervenció del Molt Honorable President de la Generalitat, i la segona intervenció de Pasqual Maragall.

Però no hi ha dubte que el debat sobre l’Estatut i la salvatge campanya ultradretana d’erosió a Zapatero està produint alguns efectes negatius des del punt de vista polític, com ho demostra, per exemple, l’enquesta publicada avui per La Vanguardia. És imprescindible llegir l’anàlisi de Julián Santamaría, Director de l’Institut Noxa, responsable de l’enquesta. Cal que reflexionem també sobre què podem no haver fet prou bé en termes d’explicació política, de pedagogia federal/fraternal. En tot cas, el que ara convé és que la negociació arribi a bon port com ens demanen els ciutadans de Catalunya i els progressistes de tota Espanya.

Als efectes d’aquesta necessària pedagogia, Manuela de Madre segueix imparable. Dimarts estarà al Fòrum Europa Press a Madrid i al vespre intervindrà en un acte públic a Getafe, convidada per l’Alcalde, el Grup Municipal Socialista i l’Agrupació del PSOE d’aquella ciutat, en la que el PP va protagonitzar uns desagradables incidents precisament al fil de la discussió d’una moció presentada per ells contra el projecte de nou Estatut de Catalunya. Dimecres Manuela i jo mateix presentarem a Madrid, al Centre de Cultura Blanquerna, juntament amb Josep Ramoneda i Javier Pérez Royo, el llibre sobre l’Estatut del que us parlava la setmana passada. També per fer pedagogia podeu descarregar-vos el powerpoint que faig servir per a les presentacions del projecte de nou Estatut, i la seva versió castellana.

Afortunadament trobem altres veus que ajuden en aquest esforç d’explicació. Entre elles vull destacar avui dues veus basques, la de Borja Bergareche, del que cal llegir l’article publicat a El País amb el títol “Lecciones federales de Canadà”, i la del filòsof Daniel Innerarity, que ja he citat en diverses ocasions, que ens obsequia avui a El País amb l’article “El final de un modelo”.

Tot i que no ho sembli, les polèmiques sobre l’Estatut no esgoten la nostra tasca política. Podeu comprovar-ho en l’article que vaig publicar a ABC amb el títol “Barrios seguros y escuelas dignas” i l’article publicat a Expansión el mateix dia que portava el títol “Un presupuesto social”. En aquest darrer feia referència al Projecte de Pressupostos de la Generalitat per al 2006, del qual trobareu aquí una petita nota informativa, tot i que us recomano de forma especial la visita al web de la Generalitat on trobareu tota la informació sobre aquest important Projecte presentat dimecres al Parlament pel Conseller d’Economia, Antoni Castells.

Dissabte i diumenge, organitzades pel Partit Socialista Europeu, es van celebrar a Barcelona unes jornades sobre el 10è aniversari del Procés de Barcelona impulsat per la 1a Conferència euromediterrània. No us podeu perdre la intervenció de Pasqual Maragall a la cloenda d’aquestes importants jornades. Les persones interessades en aquesta qüestió trobaran de gran utilitat la Guia sobre el Procés Euromediterrani publicada pel Grup Socialista al Parlament Europeu També trobareu força interessants les declaracions fetes per José Montilla en una roda de premsa celebrada en el mateix lloc, que es va centrar sobre aspectes de l’actualitat política.

Dissabte i diumenge vinent el PSC celebra la seva 4a Conferència Nacional que enguany debatrà sobre els reptes de l’Estat del Benestar. Trobareu interessant la ponència marc que centrarà els debats.



Recomanació d’enllaços d’interès realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí.

http://epp.eurostat.cec.eu.int

e-Government 2004: Internet based with European Business and Citizens. Aquest estudi de l’Eurostat se centra en la interacció a través d’Internet de les empreses europees i els ciutadans (e-Govern). En aquesta actualització d’una edició publicada anteriorment aquest mateix any, s’afegeix informació des nous Estats Membres. L’Eurostat és l’Oficina Estadística de la Unió Europea. Elabora estadístiques per temes, cobrint pràcticament la totalitat de les activitats comunitàries.

A Espanya, segons l’estudi Internet en España, de la Fundación BBVA (el podreu consultar dins de l’apartat Sala de premsa), dos de cada tres espanyols no utilitzen Internet ja que no perceben la seva utilitat. L’estudi, basat en les entrevistes presencials a 6.000 persones majors de 14 anys, dibuixa el perfil de l’internauta mig: home (55%), menor de 36 anys (63%), amb estudis de batxillerat, formació professional o universitaris (73%) i de nivell socioeconòmic mig (42%) o alt (38%). Indica, també, que la meitat de les llars espanyoles disposa d’ordinador i que la llar és el lloc preferent per connectar-se (66%), sent la cerca d’informació i el correu electrònic, els usos principals que es donen a Internet.

Una altra font, l’Anuari de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) 2005 de les Arts Escèniques, Musicals i Àudiovisuals, indica que l’ús d’Internet a Espanya continua molt per sota del que es registra en la majoria dels països de la Unió Europea, i de fet, Espanya es col·loca en la posició número 20, per davant únicament de Malta, Hongria, Polònia, Xipre i Lituània.