divendres, febrer 10, 2006

Un pas de gegant

Avui ha començat de debò el debat en la Ponència conjunta entre la Comissió Constitucional del Congrés dels Diputats i la Delegació del Parlament de Catalunya sobre el nou Estatut. I s'han confirmat les nostres previsions: s'estableix clarament una divisòria entre els que volem aprovar el nou Estatut i els que no ho volen (el Partit Popular). Un PP que ha votat inclús en contra de mantenir la redacció actual del vigent Estatut pel que fa a l'article primer que defineix Catalunya com a nacionalitat. No és que el PP no vulgui el nou Estatut, és que en aquests moments ni tant sols donaria suport a l'Estatut vigent!

Certament s'ha produït també alguna coincidència en el vot entre el PP i ERC. És una coincidència per motius ben diferents: mentre el PP no vol avançar (i a voltes sembla que fins i tot vulgui retrocedir), ERC no troba que l'acord que farà possible l'aprovació de l'Estatut valgui la pena. Discrepo profundament d'aquest criteri. El nou Estatut és sensiblement millor que l'Estatut vigent. Reconeix la singularitat nacional de Catalunya, definida com a nació pel Parlament català, fet que quedarà recollit al Preàmbul junt amb la consideració que la realitat nacional de Catalunya és reconeguda a la Constitució espanyola quan parla de nacionalitat. Amplia les competències de la Generalitat i garanteix millor la seva capacitat per a exercir-les plenament sense interferències indegudes del Govern de l'Estat. I millora substancialment el sistema de finançament, que no sols veurà augmentar el seu volum sinó que incrementa la capacitat normativa de la Generalitat, crea l'Agència Tributària de Catalunya amb àmplies competències i la possibilitat d'establir un consorci amb l'Agència Estatal d'Administració Tributària per tal de gestionar l'IRPF, estableix uns criteris més justos i transparents de solidaritat i fixa un importantíssim compromís inversor de l'Estat.

Per això tant Artur Mas com Manuela de Madre han parlat avui d'un gran dia per a Catalunya. Criteri també compartit pels amics d'ICV-EUiA. Un gran dia gràcies al compromís de Zapatero i a l'acció decidida del Grup Socialista al Congrés.

Però qui haurà de jutjar el resultat és la ciutadania. Avui podeu ja comprovar com quedaria el Títol Preliminar de l'Estatut (aquí el trobareu en versió castellana) i podeu analitzar què proposa el Grup Socialista pel que fa al Títol I -drets i deures i principis rectors- (aquí el trobareu en versió castellana). El debat es produirà a Madrid el proper dilluns a partir de les 16.30h.