diumenge, gener 22, 2006

Tindrem el nou Estatut!

Tocada la una de la matinada rebo la trucada telefònica d'Alfredo Pérez Rubalcaba en la que em confirma que el President Rodríguez Zapatero ha arribat a un acord amb Artur Mas i Josep Antoni Duran Lleida sobre el projecte de reforma de l'Estatut de Catalunya. Crec que ja podem dir sense por a equivocar-nos que tindrem Estatut! Ara tothom entendrà perquè dijous vaig anunciar que sol·licitaria de la direcció del PSC el seu suport a la proposta que hem preparat conjuntament amb el PSOE. Aquest és, doncs, un motiu de gran satisfacció per a tots i totes els que hem treballat per tal de fer possible l'aprovació d'un nou Estatut, i pels catalans i catalanes que desitgen més autogovern pel nostre país.



Avui, més que mai, hem de recordar l'origen de tot plegat: l'elecció de Pasqual Maragall com a President de la Generalitat de Catalunya i la constitució del govern catalanista i d'esquerres el desembre del 2003 i l'investidura de José Luis Rodríguez Zapatero el 2004. Avui és hora de felicitar Maragall, Carod-Rovira i Saura, els socialistes, els republicans i els ecosocialistes. Avui és hora de recordar tots els que han pres part en els treballs de Ponència, grup de treball i Comissió. Mai no agrairé prou la dedicació i l'encert de Lídia Santos i Laia Bonet que han estat decisives en la formulació de les propostes del Grup Socialistes-Ciutadans pel canvi. Avui és hora també de recordar tots aquells i aquelles que han fet un gran esforç negociador. Avui els Socialistes de Catalunya felicitem especialment José Montilla, Manuela de Madre i Antoni Castells. Sense la seva feina, la seva voluntat, la seva tenacitat i les seves aportacions res del que celebrarem a partir d'ara no hagués estat possible.
A la tarda estic gairebé sense forces per seguir escrivint el Diari. Em limitaré a recomanar la lectura de diversos materials.

El discurs de Pasqual Maragall en l'acte d'homenatge a Joan Reventós celebrat avui.
El discurs de José Montilla en l’acte d’homentage a Joan Reventós celebrat avui.
El discurs de Manuela de Madre davant el Comitè Federal celebrat ahir.
El discurs de José Luis Rodríguez Zapatero davant el Comitè Federal celebrat ahir.
Un resum del que vaig dir divendres en un contacte informatiu sobre l’Estatut.
L’entrevista a Michelle Bachelet publicada avui a El País.
Un article sobre de Manuel Castells sobre el Chile de Michelle Bachelet
Un article de El País sobre l’accés de les dones al lideratge polític.
Un article de Luis Yáñez alertant a la vella guàrdia del PSOE de l’error de criticar el nou estil de Zapatero.
L’article de Reyes Mate sobre els papers de Salamanca (també en castellà).
L’article de Manuel Rivas sobre els papers de Salamanca.
L’article de Pilar Rahola donant suport a Zapatero en el cas dels papers de Salamanca.
Els articles de Jaime Arias y Rosa Paz sobre l’acció desaforada d’oposició del PP.
Un article de Josep Ramoneda sobre La batalla del reformismo.
Un curiós article d’Alex Barnet que explica com a Internet es reprodueixen els tòpics i prejudicis ja molt estesos.

Recomanació d’enllaços d’interès realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí.
http://pewresearch.org

És un prestigiós centre d’investigació sense finalitat de lucre que proporciona informació sobre temes diversos que configuren les tendències sociopolítiques als EUA i la resta del món. Realitzen informes periòdics basats en enquestes d’opinió publica i investigacions sociològiques fent difusió del seus resultats. El treball del centre s’estructura a través de sis projectes concrets: Pew Research Center for the People & the Press; Stateline.org; Pew Internet & American Life Project; Pew Forum on Religion & Public Life; Pew Hispanic Center i el Pew Global Attitudes Project.
D’aquests, destaquem el web del Pew Internet & American Life Project on trobareu classificats tots els informes que s’han desenvolupat sota diferents àmbits temàtics (evolució d’Internet, dades demogràfiques, tipologia d’activitats online, egovernment, etc.). Un dels estudis més recents (desembre de 2005) parla de com usen Internet els homes i les dones.
Una altra font imprescindible, a nivell internacional, de gran utilitat per consultar dades i obtenir informacions diverses en relació als àmbits de la política i Internet és l’Institute for Politics, Democracy & the Internet. Amb tres objectius bàsics:
1. L’establiment d’una base d’investigació per a l’estudi de la política online,
2. El disseny i la promoció d’estàndards a l’hora de fer campanyes online.
3. La creació i promoció d’un espai públic de bones pràctiques online.