divendres, març 17, 2006

Renoi, quin dia!

Avui la Comissió Constitucional del Congrés dels Diputats i la Delegació del Parlament de Catalunya hem cobert el penúltim tram de l'elaboració del projecte de reforma de l'Estatut. Sols queda aprovar dimarts vinent el preàmbul i que el Ple del Congrés aprovi el Projecte molt probablement el proper 30 de març.

Hem fet molta feina, bona feina. Quedeu-vos amb el números: 227 articles aprovats (amb solament tres discrepàncies: seleccions esportives, circumscripció europea i gestió de ports i aeroports) i 23 disposicions aprovades (amb només una discrepància: gestió de ports i aeroprts). De 250 preceptes sols quatre discrepàncies: és un èxit rotund. Però novament he de dir que sols llegint el text articulat us podeu fer una idea de l'importància del projecte (aquí el trobareu en versio castellana).

Aquest matí hem dictaminat el Títol VI sobre el finançament. M'ha tocat, com en el Ple del Parlament del 30 de setembre, fer la intervenció en nom del nostre grup. Ha estat força polèmica. Diuen que he desautoritzat el President de la Generalitat, però jo el que he fet és donar suport als acords Mas-Zapatero que constitueixen una part essencial del gran acord sobre el nou Estatut. Certament, Mas va fer un acord amb el President Zapatero aprofitant la feina ja feta per molts i després encara hem seguit treballant-hi molts per arrodonir-ho. Però és un bon acord i és de justícia reconèixer-ho.

La meva intervenció també ha estat polèmica perquè, diuen, he estat molt dur amb el PP. Què esperaven? Pensaven que ens mossegaríem la llengua i no denunciarem les moltes mentides que han dit sobre l'Estatut? Pensaven que no els recordaríem la infàmia de dir que el projecte d'Estatut estava tutel·lat per ETA? O que oblidaríem que han anat recollint firmes per fer un referèndum il·legal basant-se en que el projecte era una reforma encoberta de la Constitució? No els havíem de recordar que el Tribunal Constitucional ha rebutjat ja aquest fals argument? No els havíem de dir que Tejero va signar aquests fulls que reparteix el PP? No havíem de recordar que en la recent Convenció del PP, Fraga va dir que els colpistes del 23-F eren gent ben intencionada? O que per Internet han recollit les signatures de Superman i Super-raton? O volíem que oblidéssim les ignominioses falques de ràdio del PP andalús que comencen dient: "¿Sabes que ahora las Comunidades más pobres son las que dan dinero a las ricas?" En fi, que m'he quedat curt... Però descansat, us ho ben asseguro.

Però em sembla que l'argument que els ha tocat més és quan he citat literalment les propostes de finançament del PP de les Illes Balears. Perquè he demostrat que volen negar a Catalunya el que estan demanant per a les Illes. El Sr. Matas de dia recull signatures a la campanya del PP contra l'Estatut català però a la tarda demana que l'Estatut de les Illes sigui, almenys, tan ambiciós com l'Estatut que estem proposant. Fa dies també es va demostrar que el PP havia votat a favor de la inclusió d'un catàleg de drets al nou Estatut valencià, que volien negar que s'incloguessin al nou Estatut català... Quina barra!