diumenge, juny 11, 2006

Recta final del referèndum

Ahir vaig assistir al Seminari “Propostes pel socialisme europeu” organitzat per Nou Cicle. Es tracta de debatre un interessantíssim document redactat per Raimon Obiols sobre la situació actual de la Unió Europea, l’incert futur de la Constitució europea, i les perspectives de dinamitzar el socialisme europeu a través d’un debat sobre aquesta qüestió i el necessari reforçament del Partit Socialista Europeu a partir de la possibilitat de l’afiliació individual directa. Com vaig dir en la meva intervenció, els partits, normalment atrapats en la conjuntura del dia a dia, no presten prou atenció als debats sobre les qüestions de fons. Hauríem de crear prou espais de debat ciutadà amb voluntat d’impregnar el debat polític general. La proposta d’Obiols és en aquest sentit molt suggerent.

Recordar el cul-de-sac europeu a partir dels nos de França i Holanda, en els que es trobaven extrems absolutament oposats, ens remet al referèndum de diumenge vinent. Antoni Gutiérrez Díaz, defensor del sí a la Constitució europea en el marc d’un partit d’esquerres que va optar finalment pel no, analitza “Los costes del no” en un interessant article publicat a La Vanguardia. No sembla raonable negar-se a un avenç sols pel fet de considerar-lo insuficient quan l’alternativa és el buit...

Sobre l’Estatut no us hauríeu de perdre els articles de Mercè Sala, Miquel Caminal, Miquel Roca i Javier Pérez Royo (aquí el trobareu en versió catalana).

Com a recordatori del Títol de Drets i deures del nou estatut, Antoni Gutiérrez-Rubí m’envia aquest gif dedicat a l’article 22.



Trobareu especialment interessants les recents entrevistes a José Montilla, José Luis Rodriguez Zapatero i Pasqual Maragall (aquí la trobareu en versió castellana).

L’entrada d’avui del Diari no serà gaire més llarga, ja que he hagut d’anar a El Prat del Llobregat a un acte de campanya i aquesta nit a les 21.30h faig un debat a TV3 i voldria rellegir algunes notes abans d’anar-hi. Però no voldria deixar de comentar algunes enquestes sobre el referèndum aparegudes recentment. La participació estimada se situa entre un 54,5% i un 57%. I el percentatge de SI se situa entre el 68% i el 74%. Espero que el coneixement d’aquestes dades no tingui un efecte desmobilitzador, perquè l’Estatut tindrà més força en la mesura que la participació sigui alta i la victòria del SI sigui àmplia. Més si tenim en compte que el PP ja ha anunciat que portarà el Nou Estatut al Tribunal Constitucional. És per això que cal aprofitar fins al darrer minut aquests dies de campanya que queden. L’Estatut s’ho val.



ZW núm. 43 Recomanació d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí.

Global eGovernment Readiness Report 2005

Dijous passat, dia 8 de juny, va tenir lloc la tercera edició de l’e-Governance Catalonia Forum 2006 amb la participació d’experts entre els quals hi havia el professor Manuel Castells i el director del Oxford Internet Institute, William Dutton. De moment, només es poden consultar les ponències i vídeos de les dues edicions anteriors. Sota el títol, International Workshop on Government, Citizens and Innovation, la jornada va tractar temes com les tendències sobre recerca en l’e-government o la relació d’Internet amb els ciutadans, les empreses i l’Administració, cap a nous models de e-governança.

En aquesta línia, apuntar-vos, l’Informe de Nacions Unides Global eGovernment Readiness Report 2005, sobre el nivell de preparació en e-Government dels diversos països membres (on Espanya perdia 5 llocs des de l’informe anterior, situant-se en el lloc 39, superada també per països iberoamericans com Mèxic, Brasil o Argentina); En relació al document, es manifestava que el canal de relació principal entre govern i ciutadans és el web. Allà, la relació té diferents fases: presència emergent, millorada, interactiva, transaccional i govern en xarxa. Espanya suspenia en les dues últimes fases i, per això, els valors del seu índex de presència web, són molt baixos.

Aquest informe es podria completar amb la visió global de la situació d’Espanya en 2005, en relació a la Societat de la Informació i Internet, que facilitava l’Asociación de Usuarios de Internet recollint a la seva pàgina una sèrie d’articles sobre els temes més rellevants de l’any. I l’estudi, també de Nacions Unides, Digital Governance in Municipalities Worldwide 2005 on s’analitza l’estat de l’e-govern en les capitals de països amb una població online superior als 160.000 ciutadans. Aquí podeu consultar un resum de l’informe.