dilluns, 10 / setembre / 2007

Amb el Dalai Lama al Parlament



Avui el XIV Dalai Lama ha estat rebut al Parlament de Catalunya en tant que rellevant líder religiós. Aprofitant la nota del servei de premsa del Parlament us faig una breu ressenya de la seva visita.

El Dalai Lama, premi Nobel de la Pau i líder espiritual del Tibet, ha visitat aquest matí el Parlament on l'ha rebut el president Benach. En arribar Tenzing Giatso ha saludat el vicepresident primer, Higini Clotas, la secretària primera de la Mesa, Lídia Santos, el secretari segon, Antoni Castellà, i els representants dels sis grups: Felip Puig (CiU); Miquel Iceta (PSC-CpC); Anna Simó (ERC); Carina Mejías (PPC); Francesc Pané (ICV-EUiA), i Albert Rivera (Grup Mixt).

En el discurs de benvinguda, Ernest Benach ha recordat que "Catalunya és terra d'acollida per a centenars de milers de persones vingudes d'arreu del món que han fet d'aquest el seu país, és oberta i tolerant amb totes els creences i religions, i solidària amb la defensa dels drets i les llibertats de totes les persones i els pobles". Pel president, "no podria ser d'altra manera, tenint en compte que la nostra és una nació que, al llarg dels darrers tres segles, ha patit i sobreviscut a dictadures i imposicions, a l'abolició i l'exili de les nostres institucions, a la persecució de la nostra llengua, la nostra cultura i la nostra identitat nacional". Per Benach, és "la pròpia història, allò viscut, el que, a Catalunya, ha fet del pacte i el diàleg instruments irrenunciables en la resolució de conflictes; el que ha fet de la pau, la llibertat i la democràcia, valors fonamentals arrelats en el caràcter del nostre poble". El president ha destacat que, precisament demà, amb la Diada, "la nació catalana recordarà un cop més els fets del passat, celebrarà que encara som, i reivindicarà el seu futur com una nació que no vol imposar, com una nació que vol pau, democràcia i llibertat, que construeix el seu camí fent ús del pacte i el diàleg". Per Benach, "trobar camins de convivència en què es pugui avançar sense que ningú hagi de renunciar a ser allò que és ni a allò que sent és un repte difícil però necessari" i ha dit al Dalai Lama que el Parlament, "per tot allò que vostè fa, per tot allò que vostè és, per tot allò que vostè representa, el rep amb honor i agraïment, conscient que vostè participa en aquesta recerca comuna, que ajuda a fer del nostre un món millor on poder conviure en pau i llibertat".

Tenzing Giatso ha agraït la benvinguda que ha rebut al Parlament i ha dit que "sempre m'inspira i encoratja trobar-me persones que lluiten per la llibertat com jo". Pel catorzè Dalai Lama "les vostres experiències del passat i els desitjos d'obtenir la llibertat són molt semblants al del cas del Tibet" i ha afegit que "cada individu i cada comunitat, amb una herència cultural, té tot el dret de voler preservar-la". El Dalai Lama s'ha mostrat "esperançat" pel futur i ha dit que veu senyals de canvi "en el camí recorregut durant els darrers seixanta anys, amb els canvis polítics que hi ha hagut a la Xina, fins arribar a l'actual president xinès", i ha dit que "ens dóna una certa esperança d'obtenir certa autonomia i un enfocament nou de la situació". El premi Nobel de la Pau de 1989 ha dit que, quan viatja, sempre té un gran interès per conèixer el funcionament de les autonomies i ha destacat, entre les d'altres països, les del País Basc i Catalunya. El líder espiritual del Tibet també ha volgut expressar dos compromisos personals "promoure els valors humans i l'harmonia entre religions", ha afegit que "quan una persona promou valors humans és més feliç" i ha demanat que aquests valors de pau i harmonia es difonguin perquè arribin a tothom, per aconseguir més felicitat.

Un cop acabats els parlaments, el president Benach ha lliurat a Tenzing Giatso un llibre que explica la història del Palau i de la institució parlamentària, mentre que el Dalai Lama li ha imposat la khatha o bufanda blanca típica tibetana com a "símbol d'amistat i estima". El Dalai Lama ha explicat que la khatha és una tradició que prové de l'Índia, que la seda amb què està feta és xinesa i que es confecciona seguint instruccions tibetanes. La khatha porta la inscripció "felicitat de dia i de nit" i, segons que ha explicat el Dalai Lama, "és de color blanc perquè és símbol de cor càlid" i és suau perquè simbolitza la gentilesa. El Dalai també ha imposat la khatha als membres de la Mesa i presidents i portaveus dels grups presents, s'ha reunit durant uns instants amb els diputats que han assistit a l'acte institucional i la visita ha acabat a l'hemicicle.

Aquesta és la tercera vegada que el Dalai Lama visita el Parlament, la darrera visita oficial que va fer el líder espiritual i polític del Tibet a la cambra va ser el 14 d'abril de 1997, quan va ser rebut pel president Joan Reventós.