dijous, 20 / desembre / 2007

És bo per a Catalunya que Solbes continuï

EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, 20.12.07

ENTREVISTA AMB MIQUEL ICETA, Portaveu i vicesecretari general del PSC. Acaba de publicar Catalanisme federalista.

''És bo per a Catalunya que Solbes continuï''

JOAN TAPIA

--Vostè és l'excepció. Publica Catalanisme federalista, però l'esquerra no és a les llibreries.
--A les llibreries es va de Villatoro a Chomsky. Nacionalisme, esquerra alternativa i buit socialdemòcrata.

--¿Per què?
--No és bo que en el debat públic prevalgui el radicalisme. Fins no fa gaire, cada setmana naixia una plataforma independentista.

--Repeteixo, ¿per què?
--Potser estem massa dedicats a la gestió i no expliquem el relat del que passa i volem.

--L'independentisme progressa.
--El país ha patit una operació quirúrgica: la discussió i aprovació de l'Estatut. Ara se'n va l'anestèsia i ens despertem amb molèsties. Quan es notin els avantatges ens sentirem més bé. Catalunya és optimista.


--¿Potser és que el federalisme és gris?
--Ni parlar-ne. El federalisme és la vida. La vida sempre és complexa i no hi ha solucions màgiques. Predicar la utopia és més poètic que arribar a acords. No hi ha progrés sense punts de trobada.

--¿ERC a la Generalitat fa avançar l'independentisme?
--No hi veig automatisme. Els resultats indiquen que del 2003 al 2006 tant els federalistes del PSC com els independentistes d'ERC vam perdre vots. Però quan s'avanci en l'Estatut, es corregeixi el dèficit d'infraestructures, i hi hagi més despesa social, la tendència canviarà.

--CDC va cap al sobiranisme.
--Per desorientació. L'oferta de la CiU de Pujol era àmplia, atreia des de sobiranistes fins a regionalistes. Era la seva força. Ara, per esborrar el pacte amb el PP, tenen deriva sobiranista. És un error i perdran vots.

--¿A favor del PP?
--Alguns. Però hi ha un vot catalanista centrista i moderat que, si ho fem bé, pot anar al PSC.

--Duran Lleida no és sobiranista.
--Duran té poca cosa a veure amb la nova CDC. Són dos discursos. Això explica el sainet sobre el número dos de CiU a la llista de Madrid.

--El PSOE també renya el PSC.
--Quan el PSC governa a Catalunya i el PSOE a Madrid, la relació es complica. El PSC ha de defensar els interessos de Catalunya, governi qui governi a Madrid.

--Si guanya Zapatero, el gran tema del 2008 serà aconseguir el finançament que fixa l'Estatut. Si no, la relació Catalunya-Espanya patirà i la bretxa amb el PSOE empitjorarà.
--Així serà si no es compleix l'Estatut. Per això el president ha advertit sobre la desafecció. Hem acordat les inversions de l'Estat a Catalunya. Ara és fonamental pactar el nou model de finançament.

--Però més diners per a Catalunya són menys diners per a altres comunitats, algunes amb presidents socialistes. Posaran el crit al cel.
--Si ho veuen com una operació de suma zero i a curt termini, sí. Però no és així. La solidaritat catalana ha ajudat a fer que comunitats menys riques progressin. I perquè la solidaritat continuï, Catalunya no pot parar. Necessita més carbó per continuar sent motor d'Espanya.

--¿S'entendrà?
--No és fàcil, però crec que sí. A Alemanya el límit a la solidaritat el va fixar el Tribunal Constitucional.

--Solbes continuarà. ¿És bo?
--Per a Catalunya és bo que hi hagi un bon ministre d'Economia, especialment en un moment de turbulències. I Solbes coneix bé el problema.

--Però no publica balances fiscals.
--El BBVA n'ha publicat unes. Tothom farà les balances fiscals que li convinguin.

-¿I el compromís de l'Estat?
--Es complirà. Però les balances fiscals no són la panacea.

--¿El PSC i el PSOE poden arribar a ser dos partits diferents?
--És que ho són. El PSC té entitat jurídica, comptes propis i autonomia d'aliances. I el protocol d'unitat de tres partits (dos de catalans i un d'espanyol) diu que el PSOE no es presenta a Catalunya i que el PSC no ho fa a Espanya.

--Al PSC no li ha agradat la candidatura de Bono al Congrés.
--No. Primer s'han de guanyar les eleccions. No té per què agradar-nos tot el que fa el PSOE. A ells tampoc els agrada tot el que fem nosaltres. Si el PSC fos com el partit de Navarra, a Catalunya hi hauria un altre Govern.

--El tripartit-2 fa un any que governa i els últims dies ha tornat el soroll. ¿Quin balanç en fa?
--El Govern català treballa i els resultats es poden començar a veure. Al PSC estem satisfets. Però PSC, ERC i IC són partits diferents que comparteixen govern a Catalunya, però no el comparteixen a Madrid. I les diferències ressalten més en un moment electoral.