dijous, desembre 30, 2004

El Pla Ibarretxe, un camí que no va enlloc

Quan falten hores per a l'any nou, el Parlament basc, gràcies a tres vots prestats de Batasuna, ha aprovat la remissió a les Corts Generals de l'anomenat Pla Ibarretxe. Per la importància d'aquesta qüestió crec convenient anotar al Diari les meves declaracions al respecte així com la posició oficial del PSOE sobre el tema.

El PSC considera que el pla Ibarretxe “té un defecte d’origen” perquè “no té el suport d’una àmplia majoria del Parlament basc”.

Miquel Iceta emplaça al Govern basc a “fer les coses com les intentem fer a Catalunya, buscant el màxim consens”

El viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, considera que el pla sobiranista del lehendakari Ibarretxe aprovat aquesta tarda al Parlament de Vitòria “té un defecte d’origen perquè no és fruit de l’acord majoritari entre les forces polítiques d’Euskadi” i perquè “tampoc no representa la voluntat majoritària del poble basc”. En aquesta línia, Iceta ha assenyalat que “tres vots prestats de Batasuna no canvien les coses i no donen al projecte d’Ibarretxe l’impuls majoritari que necessita qualsevol reforma institucional seriosa”.

Així, el portaveu socialista ha emplaçat al Govern basc “a fer les coses com les intentem fer a Catalunya, buscant el màxim consens. El nou Estatut que estem elaborant ha de recollir, com a mínim, el suport de dos terços del Parlament. Només d’aquesta manera es garanteix que el text aprovat respongui a un ampli acord i, des d’una posició sòlida, pugui ser discutit i aprovat a les Corts Generals”.

DECLARACIÓN DEL PSOE ANTE LA APROBACIÓN DEL PLAN IBARRETXE POR EL PARLAMENTO VASCO

1.- El Partido Socialista reitera su rotunda y nítida oposición al llamado Plan Ibarretxe, que ha sido hoy aprobado por la mayoría del Parlamento Vasco:

1º. Porque es una propuesta de ruptura de la convivencia política plural en Euskadi.

2º. Porque es una iniciativa contra el Estatuto de Autonomía del País Vasco y la Constitución Española, aprobadas democráticamente por el pueblo vasco.

2.- Es especialmente rechazable que el Lehendakari haya pedido y haya necesitado de los votos de Batasuna, una formación política ilegalizada por apoyar el terrorismo, y cuyo portavoz esta tarde ha utilizado la tribuna para leer un comunicado de un dirigente de ETA.

El Plan nace así con el estigma de los votos de Batasuna, lo que prueba definitivamente que es una propuesta de ruptura e independentista que no reúne el consenso ni del pueblo vasco, ni del pueblo español.

3.- El PSOE rechaza el Plan aprobado en el Parlamento Vasco, y anuncia su posición contraria al mismo en las Cortes Generales, que, como todo Parlamento, actuarán con plena autonomía, y con arreglo a los procedimientos legales y constitucionales establecidos para la reforma de los Estatutos de Autonomía.