dimarts, desembre 21, 2004

Llei electoral i altres coses

Les meves propostes de llei electoral provoquen un petit allau d'emails. Alguns es queixen que no parli de la desproporcionalitat de la llei electoral espanyola. Tenen raó. De fet, la llei és la mateixa que apliquem aquí -perquè encara que sembli mentida, en 23 anys de govern pretesament nacionalista l'aprovació d'una llei electoral pròpia no era una prioritat: no canviarà la llei qui es beneficia de la desproporció que genera-. Però és cert que els efectes desproporcionats de la llei són encara superiors en les circumscripcions petites.

Com a exemple, us trasllado els arguments d'un dels emails: "La província de BCN té un cens de 4 milions i 7 mil persones, la de Sòria un cens de poc més de 78 mil. La primera escolleix 31 diputats i la segona 3, el mínim. En aquest cas la desproporcionalitat és de 5 a 1, doncs a BCN un diputat costa 129 mil vots i a Sòria 26 mil. Catalunya amb un cens de 5 milions 300 mil persones escolleix 45 diputats, Andalusia amb un cens de 6 milions n'escolleix 61, i Castella-Lleó amb un cens de 2'25 milions n'escolleix 33. Això vol dir que un diputat català val 118 mil vots, un d'andalús en val 99 mil, i el més fort de tot, un de Castella-LLeó en val només 68 mil".

Sóc decidit partidari de canviar la llei electoral espanyola. Estem treballant algunes idees al respecte que encara no estan prou madures, però d'entrada es podrien introduir dues senzilles modificacions: augmentar de 350 a 400 el número de Diputats a elegir, i baixar a 1 el mínim per província. David Pérez està estudiant la possibilitat d'aplicar una variant del sistema austríac a les eleccions al Congrés.

He rebut també algunes aportacions concretes per a la llei electoral catalana. Hi ha qui suggereix incorporar mecanismes de vot preferencial a candidats dins d'una mateixa llista o assignar directament alguns diputats suplementaris a la Val d'Aran en atenció a la seva singularitat.

En fi, el debat sobre la llei electoral interessa i promet notícies de les que anirem parlant en les setmanes a venir. Aprofito aquesta entrada del Diari per compartir l'alegria de dues notícies: la concessió del premi de millor jugador de futbol del món de l'any a Ronaldinho i, en un altre ordre de coses, l'aprovació de la Constitució europea per part d'Hongria. Ho ha aprovat el seu Parlament amb 304 vots a favor i 4 en contra. Hongria és el segon país a ratificar parlamentàriament la Constitució europea. El primer va ser Lituània que va fer-ho per 84 vots a favor, 4 en contra i 3 abstencions.