divendres, febrer 04, 2005

Comença la carrera pel sí!

Hem començat avui la cursa que ens ha de portar al 20 de febrer. I ho hem fet amb l'estimulant companyia de Walter Momper, actual President del Parlament de Berlin (ciutat de la que va ser Alcalde en el moment de la reunificació alemana) i Bertrand Delanoë, alcalde de Paris.

El nostre objectiu és convèncer la ciutadania de la importància de participar en el referèndum sobre la Constitució europea, i que el sí significa més Europa mentre que el no suposaria un retrocés en el procés de construcció europea.

Certament en el sí hi ha molts matisos, tants com en el no. També és cert que es produeixen curioses coincidències entre els que estan pel sí per raons diferents o entre els que estan pel no, uns des del més abrandat europeïsme i altres des d'un feroç antieuropeïsme. Però del sí en surt una Constitució, i del no se'n derivaria una frenada que serà aprofitada inevitablement pels que no volen més Europa.

Encara no entenc com es pot sostenir des d'una posició europeïsta que el no ens portaria a avançar. Mai no expliquen com pensen fer-ho. Amb quins plantejaments. Amb quins socis. ¡És que no se n'adonen que entre els que estan pel no a tota Europa, la majoria són euroescèptics o antieuropeus! També em sorprenen algunes de les crítiques que es fan des del no.

Diuen que la Constitució és poc social. ¿Com s'expliquen doncs el suport dels sindicats a la Constitució europea? Un suport fàcilment constatable en la Declaració de la Confederació Europea de Sindicats o en els articles de Cándido Méndez i José María Fidalgo. ¿Serà que volen donar lliçons d'esquerranisme als sindicats?

Diuen que la Constitució no és ecologista. ¿Com s'expliquen doncs el suport dels verds europeus a la Constitució? De 42 eurodiputats al grup parlamentari dels verds europeus, 32 van votar sí a la Constitució, 7 van votar no, un es van abstenir i dos no van participar en la votació. Més de dos terços dels eurodiputats verds estan pel sí. Podeu comprovar el seu suport en la Declaració dels Verds al Parlament europeu. ¿Serà que volen donar lliçons d'ecologisme als verds europeus?

Diuen que la Constitució és una amenaça per a les nacions sense estat. ¿Com s'expliquen doncs el suport del Partit Nacionalista Basc a la Constitució europea? Podeu comprovar-ho a la Declaració del Partit Nacionalista Basc. ¿Serà que volen donar lliçons de nacionalisme al Lehendakari Ibarretxe?

En canvi, hi ha tants motius pel sí... Podeu llegir, per exemple, les raons pel sí de Suso de Toro o de Llàtzer Moix. Les raons pel sí de Goran Persson, primer ministre socialdemòcrata suec, o les d'Antoni Gutiérrez Díaz. O tantes altres que trobareu en aquest espai del meu web.

Si voleu aprofundir més en el tema us convido a llegir el llibre "Europa és el futur" d'Antoni Castells. Un llibre que ja es troba a les llibreries i que, per cert, es presenta divendres dia 4 de febrer a les 12 hores al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona per part de tres reconeguts europeïstes de sensibilitats diferents: Miquel Roca, Josep Ramoneda i Antoni Gutiérrez Díaz.