dilluns, juny 20, 2005

El PP perd la majoria absoluta a Galícia

El PP ha perdut la majoria absoluta a Galícia -per un sol escó- i ha quedat obert el camí pel canvi. El PP ha obtingut 37 escons (-4), 704.202 vots (- 87.683), que representen el 44,9% (-6,7). El PSdeG ha obtingut 25 escons (+8), 509.390 vots (+ 174.571), que representen el 32,5% (+10,7). El BNG ha obtingut 13 escons (-4), 307.249 vots (- 39.174), que representen el 19,6% (-3).

PSdeG i BNG sumen 816.639 vots, que suposen el 52,1% dels vots emesos, 112.437 més que el PP.

Falta el recompte definitiu en el que poden produir-se petites variacions i en el que se sumaran a aquests resultats els vots emesos pels gallegs residents a l'estranger. El PP ha obtingut els darrers escons a les províncies de La Corunya, Lugo i Ourense. El darrer escó de Pontevedra l'ha obtingut el PSOE. És precisament a aquesta província a on el PP pretén recuperar la majoria abosluta arrebassant aquest escó al PSOE. Ho té difícil ja que l'aventatge del PSOE és superior als 8.000 vots però no es pot descartar del tot. Per tal que el PP obtingués aquest escó hauria de guanyar per més de 8.000 vots entre els votants residents a l'estranger censats a Pontevedra. Ho sabrem el dilluns 27.

En tot cas cal remarcar la pujada espectacular del PSdeG encapçalat per Emilio Pérez Touriño i els retrocessos en escons del PP i el BNG. Tot i que el PP subratllarà -no sense raó- la seva victòria com a primer partit, no és menys cert que si perd el govern haurà perdut les eleccions. Pel PP a tota Espanya els resultats no són bons ja que es produeix un clar retrocés electoral del PP i el futur d'aquest partit a Galícia vindrà molt fortament marcat per la seva divisió interna i les dificultats de substituir Manuel Fraga.

Rajoy hauria de prendre bona nota de tot això i desmarcar-se de la involució política a la que l'arrosseguen Aznar, Acebes i Zaplana. De no ser així ell en patirà directament les conseqüències.