diumenge, octubre 16, 2005

Remodelació?

Aquesta entrada al diari no serà com la que havia anar rumiant al llarg de la setmana. Com passarà inevitablement amb el Debat d’Orientació Política General que comença dimarts, hauré de canviar de guió. El coneixement públic de la reflexió del president de la Generalitat sobre la necessitat o no de fer canvis en el seu Govern fa difícil que es parli d’altra cosa. Ningú no pot discutir-li al president la seva prerrogativa pel que fa a la composició del Govern. Certament el Pacte del Tinell és molt explícit sobre la distribució de responsabilitats i sobre el paper dels partits que el subscriuen en el seguiment del Pacte i les seves eventuals modificacions. Tot i així és obvi que el president té legitimitat i autoritat suficients per canviar el Govern. Altra cosa és opinar sobre la necessitat i l’oportunitat de fer-ho. Com ja se sap, el PSC no creu que sigui necessari ni oportú. I aquesta opinió, segons sembla, és compartida pels altres dos socis de govern, ERC i ICV-EUiA. El president de la Generalitat en el moment de prendre qualsevol decisió haurà de tenir en compte sens dubte les posicions del seu partit i les dels seus socis de govern. Tot i que l’oposició intentarà fer ús de les informacions sorgides al voltant d’aquesta reflexió del president de la Generalitat, no cal oblidar que precisament l’anterior legislatura va conèixer molts canvis de govern. Inclús n’hi va haver un que va provocar la sortida del Consell Executiu del màxim dirigent d’un dels partits de la coalició formada per Convergència i Unió.

Sigui com sigui, en el debat de dimarts, dimecres i dijous, hi ha d’haver també un espai suficient per parlar de la gestió del govern i de les línies bàsiques de la seva acció futura. A part de l’impuls i aprovació del projecte del nou Estatut, en els que el president i el seu Govern han pres part molt activa, el balanç de l’acció del Consell Executiu és molt notable. En el que portem de legislatura s’han aprovat 22 lleis (entre elles, la d’horaris comercials, la de contractes d’integració, la de millora de barris, la modificació de la llei d’urbanisme, la llei del paisatge o la llei que regula la figura del Conseller primer), 2 pressupostos, 13 avantprojectes de llei estan en tràmit parlamentari, un nou règim d’incompatibilitats. S’ha produït el retorn dels papers de la Generalitat incautats a la guerra civil, l’impuls a l’Euroregió, el reconeixement institucional de la llengua catalana a Europa, la participació de Consellers de la Generalitat en reunions i decisions de la Unió Europea, s’ha incrementat la despesa social i la inversió pública, s’ha produït l’Acord estratègic per la competitivitat i la internacionalització de l’economia catalana signat pel govern, la patronal i els sindicats, un ajut potent al sector tèxtil, s’ha creat un operador públic de telecomunicacions, s’ha aprovat el Pla de Recerca i Innovació i el Pla de l’Energia, pel curs 2005-2006 hi ha 63 noves escoles i 2000 nous docents, s’ha signat l’acord que permetrà la creació de 30.000 places d’escoles bressol, s’han creat 2.280 places de Formació Professional, el finançament universitari ha superat els 5.000 euros per alumne, s’han habilitat 302 noves d’acollida de nens nou vinguts a les escoles, s’han creat 7 noves escoles d’idiomes, 3 hospitals, s’han escurçat les llistes d’espera, hi ha 152 nous metges d’atenció primària, s’han iniciat les obres de 38 nous Centres d’Atenció Primària, s’ha impulsat un programa de diagnòstic ràpid de càncer, han augmentat els complements de pensions per a persones vídues amb rendes baixes i s’ha incrementat el 7.5% en el nombre de beneficiaris, s’han legalitzat les adopcions per part de parelles formades per persones del mateix sexe, s’han creat els 2 primers jutjats de violència contra les dones, s’ha augmentat un 23% el pressupost de cultura, s’ha dotat amb 144 milions d’euros el Pla d’Inversions Culturals, s’ha aprovat el nou mapa de presons, s’ha iniciat la construcció de la Ciutat de la Justícia, ha començat el desplegament dels Mossos d’esquadra a la ciutat de Barcelona amb la creació de 10 comissaries, s’està impulsant la Xarxa Natura 2000 amb actuacions de protecció integral del 26,5% del territori català, entre 2l 2005 i el 2008 es construiran 38.250 habitatges de protecció pública,...

Espero que de tot això també se’n parli en el debat. Com jo mateix anunciava en una entrevista feta divendres i publicada avui per La Vanguardia.

Per fer-vos una idea més àmplia de la situació política i de la posició del PSC, és imprescindible que llegiu l’entrevista a José Montilla publicada avui a El Periódico, així com l’informe polític que va presentar al Consell Nacional del PSC celebrat ahir.

Per cert, El Periódico publica avui una enquesta que posa de relleu fins a quin punt és diferent la visió del projecte de nou Estatut que tenen els catalans i el conjunt dels espanyols. El 46% creu que el projecte trenca Espanya i el 41,6% creu que està fora de la llei; tot i així, cal destacar que el 72,8% dels espanyols pensen que Catalunya té dret a millorar el seu finançament, el 63,7% està d’acord en que les Comunitats Autònomes incrementin les seves competències, el 66,3% vol que el projecte sigui debatut al Congrés mentre el 25,2% vol que sigui retornat al Parlament, i el 51,4% creu que cal respectar els desitjos de la majoria dels catalans. Tot plegat indica la necessitat de seguir amb l’esforç d’explicació del contingut real del projecte de nou Estatut. Com a mostra, podeu llegir el meu article publicat al diari Expansión sobre la proposta de finançament autonòmic.

La mateixa enquesta d’El Periódico indica que el PSOE segueix per davant del PP en estimació de vot tot i que la distància s’ha escurçat molt. Potser una explicació del que està en joc la trobareu en aquest interessant i al mateix temps inquietant article de Josep Ramoneda publicat avui a El País.

Trobareu d’interessant lectura el text llegit ahir per Borja de Riquer en l’homenatge a Lluís Companys amb motiu del 65è aniversari de la seva mort.


Recomanació d’enllaços d’interès realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí.

http://www.diadeinternet.es

El 25 d’octubre, la Asociación de Usuarios de Internet (AUI) amb la participació i suport d’un Comitè d’Impuls configurat per associacions, federacions, ministeris, sindicats, etc., ha convocat el "Dia de Internet a Espanya. Un esdeveniment que vol promocionar l’ús d’Internet i la Societat de la Informació entre tota la població. La idea d’establir un Dia Mundial d’Internet forma part de la proposta que es vol fer a Nacions Unides en el marc de la Cimera Mundial de Tuníssia. El Govern i el Senat rebran l’Acta de Signatures en l’acte oficial del 25 d’octubre i ratificaran aquest compromís espanyol en la Cimera Mundial sobre la Societat de la Informació, el proper mes de novembre.

Més de 135 organitzacions ja estan preparant esdeveniments per a aquell dia. S’han superat ja les 200 iniciatives inscrites per aquell dia i són molts els municipis, universitats i col·legis que estan subscrivint la Declaració de Principis per Construir la Societat de la Informació.

Amb motiu d’aquest dia, i fruit de l’interès viu pels nous fenomens que es desenvolupen en el marc de la Societat de la Informació, s’està impulsant el primer Diccionari SMS. La Asociación de Usuarios de Internet (AUI), en col·laboració amb les operadores de telefonia mòbil (Movistar, Vodafone i Amena), MSN i Lleida.net, entregaran el proper 25 d’octubre, Dia de Internet, una compilació de termes utilitzats en els missatges SMS i per Internet a la Real Academia de la Lengua, amb el propòsit de generar el primer diccionari sobre aquest argot. Amb el títol 'Hexo x ti y xa ti' ('Hecho por ti y para ti'), compila els termes que configuraran aquest DiccionariSMS.com, que permetrà consultar i traduir termes SMS en castellà, català, èuscara i gallec, així com conèixer quins són els termes més utilitzats.