diumenge, desembre 31, 2006

PAU

No tenia clar si avui faria o no diari. Per això vaig aprofitar diumenge passat per desitjar-vos a tots i a totes un bon any 2007. Però ahir ja em vaig veure obligat a escriure unes ratlles a causa del maleït atemptat d’eta i per difondre la declaració que en nom de la direcció del PSC vaig llegir davant dels mitjans de comunicació.

Un atemptat sempre és un crim que no té explicació ni justificació i per això em retinc de dir que l’atemptat d’ahir a Barajas és especialment inexplicable, tots ho són. Però cap terrorista no ens pot robar l’esperança, la certesa que la pau s’obrirà finalment camí, perquè és el desig de la immensa majoria dels ciutadans i les ciutadanes del nostre país. Per això faig avui el diari, de la mateixa manera que he volgut estar a la Plaça de Sant Jaume per fer cinc minuts de silenci en condemna de l’atemptat i en solidaritat amb les víctimes.

Dels molts anàlisis i valoracions publicats avui sobre l’atemptat, destaco l’article d’Antoni Segura publicat a El Periódico de Catalunya i l’article de José María Ridao publicat a El País.Us recomano la lectura del missatge de cap d’any del President de la Generalitat, un missatge senzill, planer i entenedor que és, al mateix temps, tota una declaració de principis.

Són recomanables també l’article de Celestino Corbacho a La Vanguardia en memòria del nostre company Alfonso Perales, de qui us parlava diumenge passat, l’article de Felipe González a El País advertint sobre l’excés de crispació en la política espanyola, l’article de Manu Escudero en el mateix diari sobre el paper d’Espanya a Nacions Unides, i l’article de María Elósegui a La Vanguardia defensant la paritat en les llistes electorals. I parlant de dones fent política, fa temps que us volia recomanar el llibre sobre Montserrat Tura, escrit per Carles Serrat i publicat fa ben poc per Edicions Dau, dirigida per Ton Barnils.

Demà comença el nou any, celebrarem el 50è aniversari de la creació de la Comunitat europea que coincidirà amb l’ingrés de dos nous països a la Unió, Rumania i Bulgaria, arribant el nombre d’estats membres a 27. Sobre aquest 50è aniversari escriu avui Joaquín Estefanía a El País, recordant com va ser de beneficiós l’ingrés d’Espanya el 1986 i també el nostre retard en matèria de despesa social. Un retard que és també leit motiv de l’article de Vicenç Navarro publicat a El Periódico de Catalunya.

L’inici del nou any és un bon moment per formular desitjos i també per fer previsions. Podeu llegir les previsions en matèria de política internacional fetes per Andrés Ortega en el seu article publicat avui a El País, les que fa Soledad Gallego en el mateix diari sobre l’any electoral que comencem, i les de Manuel Castells sobre el futur de Catalunya publicades ahir a La Vanguardia.

I com el desig de pau és universal, vull acabar el meu diari d’avui, recomanant-vos la lectura de dos articles escrits per dos destacats intel·lectuals israelians, Amos Oz i Abraham B. Yehoshua, sobre la difícil situació a l’Orient Mitjà, publicats respectivament a El País i La Vanguardia.ZW núm. 66 Recomanació d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí.

Informe "Stern Review on the Economics of Climate Change"

El balanç mediambiental del 2006 és dramàtic. Sir Nick Stern, Director del Servei Econòmic del govern britànic i antic Economista en cap del Banc Mundial, és l’autor de l’Informe Stern que es va presentar en el mes d’octubre de 2006 i que va ser encarregat pel Ministre d’Economia Britànic, Gordon Brown. L’informe va commocionar a la majoria dels governs europeus per l’anàlisi independent i exhaustiu de l’economia del canvi climàtic. I permet entendre els reptes que es presenten a nivell nacional i internacional i com cal afrontar-los. Podeu consultar aquí una versió reduïda de l’Informe en espanyol. Imprescindible lectura!

La idea central seria que no es pot impedir ja l’impacte que provocarà l’accelerat canvi climàtic al llarg de les pròximes dècades, però sí protegir la nostra societat, la nostra economia, intentant minimitzar aquests efectes amb una acció decidida, compartida i coordinada, amb la resta de països. Como recordareu, en el Zona Web 42 ja os recomanàvem la pàgina de Al Gore per a conèixer més sobre el caràcter pràcticament irreversible del canvi climàtic.

Un contrapunt no governamental, però coincident en el diagnòstic, l’ha donat Greenpeace que ha considerat l’any 2006 com “el del despertar de la conciencia sobre la gravedad del problema del cambio climático”.

ZV (Zona Vídeo). Per acabar, comentar-vos que ja està en marxa la V edició del Festival Jameson de Cinema Destil·lat NotodoFilmFest.com. Un festival amb vocació internacional on qualsevol persona, major d’edat, pot presentar un número de curtmetratges il·limitat. A la pàgina podeu consultar les bases de participació en el concurs, així com la informació d’edicions anteriors.