dilluns, gener 15, 2007

Visita d'una delegació del PSC a Síria

Tal com vaig avançar ahir, aquí trobareu l'informe de la Delegació del PSC que va visitar Síria dels dies 7 a l'11 de gener.


INFORME SOBRE LA VISITA A LA REPÚBLICA ÀRAB SÍRIA D’UNA DELEGACIÓ DEL PSC

Fa ja un cert temps, representants de la Comunitat síria a Catalunya havien plantejat al PSC l’oportunitat de visitar el seu país d’origen i mantenir contactes d’alt nivell amb responsables politics de la República Àrab Síria. La difícil situació a l’Orient Mitjà feia aquesta visita especialment interessant i oportuna.

És per això que una Delegació del PSC es va desplaçar a Damasc els dies 7 a 11 de gener.

La Delegació del partit estava encapçalada pel seu Viceprimer secretari i portaveu, Miquel Iceta, i estava integrada per: Joan Ferran, Secretari d’Acció Sectorial i Participació i portaveu adjunt del Grup Socialistes-Ciutadans pel canvi; Maria Lluïsa Ferré, Secretària de Solidaritat i Cooperació; Jordi Pedret, Diputat al Congrés i membre de les Comissions parlamentàries d’Afers Exteriors i de Cooperació internacional; David Pérez, Diputat al Parlament de Catalunya i membre de la direcció del Grup parlamentari; Mohamed Chaïb, responsable de la Xabaca (xarxa) àrab socialista del PSC i Diputat al Parlament de Catalunya; i Fouad Assadi, responsable adjunt de la Xabaca. Acompanyaven la delegació Skandar Karroum, President de la Comunitat síria de Catalunya i membre de la Xabaca i el Dr. Radi M.Shuaibi, Fundador de la Comunitat Palestina de Catalunya, President de la Fundació Centre Àrab de Barcelona i Assessor del Ministre d’Informació sirià per a Afers Europeus.

La Delegació del PSC va desenvolupar el següent programa d’entrevistes:

Dilluns dia 8 de gener

Governador de la província del Golan, Nawaf AL FARES

Ministre d’Informació, Dr. Mohsen BILAL

Dimarts dia 9 de gener

Responsable d’Informació i Relacions Exteriors del Partit Baas Àrab Socialista, Dr. Aizam SATAYHI

President del Parlament de la República Àrab de Síria, Dr. Mahmud AL ABRASH

Vicepresident de la República Àrab de Síria, Dr. Faruk AL SHARA

Ministre d’Afers exteriors, Walid AL MUALLIM

Ministre d’Educació superior, Dr. Ghias BARAKAT

Dimecres dia 10 de gener

President del Consell de Ministres, Sr. Mohamed NAJI OTTRI

Les activitats de la Delegació del PSC van ser profusament recollides en els mitjans de comunicació de Síria.

Resum del contingut dels contactes mantinguts:

La Delegació del PSC va tenir un coneixement directe i exhaustiu de la posició del Govern de la República Àrab de Síria sobre la situació de l’Orient Mitjà en tota la seva complexitat i molt concretament de la seva determinació en oferir un diàleg a Israel, sense condicions prèvies, inspirat en el compliment de totes les resolucions del Consell de Seguretat de Nacions Unides i, en particular, les que incorporen la restitució a Síria dels territoris ocupats il·legalment per Israel.

La Delegació del PSC va constatar la determinació del Govern de la República Àrab de Síria en ser part activa i positiva en la solució del conjunt de problemes que afecten l’Orient Mitjà sobre la base dels objectius de pau, estabilitat i prosperitat proclamats pel President Bashar Al Assad.

La Delegació del PSC va constatar l’enorme simpatia envers la política desenvolupada a l’Orient Mitjà per part del Govern espanyol i el reconeixement del paper molt positiu desenvolupat pel President José Luis Rodríguez Zapatero i el Ministre d’Afers Exteriors Miguel Angel Moratinos.

La Delegació del PSC va conèixer l’interès del Govern de la República Àrab de Síria en impulsar la política de reformes dibuixada en el 10è Congrés del Partit Baas Àrab Socialista.

El Govern sirià va traslladar la seva inquietud pel retard en la signatura definitiva de l’Acord euromediterrani d’associació entre la UE i la República Àrab de Síria. La Delegació del PSC va recordar l’adopció per part del Parlament europeu d’una resolució al respecte, impulsada pel Grup del Partit Socialista Europeu, i es va comprometre seguir treballant en aquesta direcció, oposant-se a qualsevol intent d’aïllar Síria.

La Delegació del PSC va constatar una gran disposició del Govern sirià a estrènyer encara més les bones relacions entre Síria i Catalunya i Espanya, particularment incrementant les relacions econòmiques i en matèria universitària i de recerca. La bona integració de la Comunitat síria a Catalunya i Espanya, i la intensa relació que manté amb el seu país d’origen contribuiran eficaçment a aquest esforç.

La Delegació del PSC va traslladar les posicions tradicionals del partit respecte de la difícil situació de l’Orient Mitjà: recerca de solucions a partir del diàleg entre totes les parts, esforç per tal que es compleixin totes les resolucions del Consell de Seguretat de Nacions Unides, proporcionant a totes les parts -a començar pel poble palestí i l’Estat d’Israel- unes fronteres segures internacionalment reconegudes que garanteixin la independència, sobirania i integritat territorial de tots els països, crítica profunda de la política de l’actual administració nordamericana, particularment la intervenció militar de l’Iraq, que ha provocat dolor, inestabilitat i radicalització en la regió -i que ja està sent contestada per importants sectors d’opinió nordamericans-, i rebuig al recurs a la violència i a intervencions militars no acordades per Nacions Unides, convençuts com estem que no hi ha solució militar als problemes de l’Orient Mitjà.

La delegació del PSC va subratllar el seu total acord amb la política del Govern espanyol, amb el projecte “Aliança de Civilitzacions” i amb l’esforç de reviure el clima de la Conferència de Pau celebrada el 1991 a Madrid per facilitar els acords necessaris per solucionar els problemes de la regió.

El present informe serà traslladat a la Direcció del PSC i als Governs de Catalunya i Espanya. Els integrants de la Delegació traslladaran a l’opinió pública la informació recollida i la posició del PSC al respecte.