diumenge, 23 / març / 2008

Entrevista al diari AVUI

Entrevista a Miquel Iceta, viceprimer secretari i portaveu del PSC

"No revisarem el Pacte d’Entesa, no hi ha motius"

El PSC va obtenir el 9-M el seu millor resultat en uns comicis generals des del 1982. La incògnita ara és el pes que tindrà dins del nou govern central i la predisposició a donar compliment al decàleg que Montilla ha marcat com a prioritari. Miquel Iceta confia que els resultats d’ERC no afectin el tripartit
MAYKA FERNÁNDEZ
AVUI, 23.03.2008

El PSC va obtenir el 9-M el seu millor resultat en uns comicis generals des del 1982. La incògnita ara és el pes que tindrà dins del nou govern central i la predisposició a donar compliment al decàleg que Montilla ha marcat com a prioritari. Miquel Iceta confia que els resultats d’ERC no afectin el tripartit.


¿Han millorat les relacions de Zapatero i Montilla després de veure’s la setmana passada?
Són molt bones. Era una trobada per compartir punts de vista sobre el nou escenari. Estem molt d’acord en el que hem de fer: garantir l’estabilitat dels dos executius i donar una empenta important al govern d’Espanya per garantir allò a què ens hem compromès a la campanya, gestió solvent de l’economia, política socials ambicioses, desenvolupament estatutari, nou finançament i inversions de l’Estat a Catalunya.

Vostès van demanar a Zapatero en el comitè federal del PSOE que no defraudi Catalunya...
Vam dir que s’havia de correspondre a la confiança de Catalunya i de tot Espanya. Després d’unes eleccions el que toca fer als polítics és complir amb el mandat dels ciutadans.

Els 25 diputats són del PSC o del PSOE? Manuel Chaves sosté que els resultats són de Zapatero i no del PSC.
Els diputats són del PSC, que és qui ha presentat les candidatures. Els vots són dels ciutadans. Han anat a mantenir Zapatero al capdavant d’un govern. En aquest sentit, són vots d’ell, però s’han fet a través del PSC.

Quin és el pes que el PSC ha de tenir dins del pròxim govern central?
El que Zapatero digui. Li correspon a ell formar govern, establir les aliances. No ha de ser un govern entès com un sudoku territorial.

Estarien satisfets amb dos ministres?
No fem qüestió del nombre, sinó de les polítiques i dels resultats.

¿Una entesa amb CiU pot diluir la força del PSC a Madrid?
No. Nosaltres no serem un obstacle perquè cap força política catalana es comprometi amb el govern d’Espanya. No té sentit que ens mostrem acomplexats, sabent que en aquest acord, si hi participés CiU, hi aportaria 10 diputats i nosaltres 25.

Zapatero estudia que CiU sigui interlocutor directe pel finançament i pel desplegament de l’Estatut si arriben a una entesa. ¿Es pot donar el cas que ens trobem, per exemple, el ministre de torn parlant del traspàs de Rodalies amb el conseller i Duran i Lleida?
I per què no? CiU té molt difícil participar en el govern perquè està molt dividida sobre aquesta qüestió, considera que un compromís a la política espanyola limita el seu marge de maniobra a Catalunya.

¿El PSC es trobaria còmode compartint consell de ministres amb CiU?
És un problema per a CiU, no per a nosaltres, que seguirem governant a Catalunya i participarem en el govern d’Espanya.

¿Els resultats del 9-M poden passar factura al tripartit? ¿Si la militància d’ERC vol una revisió del Pacte d’Entesa, el PSC està disposat a fer-la?
Tots els dirigents d’ERC diuen que faran honor al pacte. Ja en una conferència d’aquesta formació es va plantejar la revisió i els delegats d’Esquerra van rebutjar-la. Nosaltres vam signar un compromís per quatre anys i pensem mantenir-lo.

Sense revisions?
Sense revisions. L’acord tal com el vam formular segueix vigent i no hi ha cap motiu per canviar-lo.

A l’últim cicle electoral, Esquerra ha perdut vots. Pot replantejar que potser no li convé anar de la mà del PSC.
Hi ha molta gent interessada a dir-li a ERC que el seu problema és formar part del tripartit, però això no se sustenta sobre dades. Si fos així, com s’explicaria que hi hagi un nombre significatiu d’antics votants d’ERC que ara hagin votat el PSC?

¿Però en el cas que es donés, Montilla trucaria a la porta d’una altra formació o convocaria eleccions?
Els dirigents d’ERC s’han compromès a mantenir vigent el pacte i mentre això sigui així nosaltres no prendrem cap iniciativa. Lògicament, els governs han de tenir assegurada una majoria parlamentària.
Tant CiU com ERC parlen de posar els comptadors a zero. Mas obre la Casa Gran del Catalanisme als republicans.
És una casa gran on no hi cap ni Duran, un projecte mancat de credibilitat.

¿Veu possible un grup parlamentari d’IU-ICV i ERC?
Aquesta és una decisió que en primera instància han de prendre aquests dos grups.

I la voluntat dels socialistes?
Hi ha hagut ocasions en què la interpretació del reglament ha estat flexible. Entrarem en aquesta qüestió a partir de dilluns. La interpretació del reglament i la composició dels grups i les meses al Congrés i el Senat han de respondre a un acord polític ampli. Per tant, no n’hi hauria prou amb la voluntat del PSC o del PSOE.

¿Els diputats del PSC votaran Bono com a president del Congrés?
Si respon a aquest acord necessari i és el candidat socialista, naturalment.