diumenge, 6 / juliol / 2008

Acaba el 37 Congrés federal del PSOE

Aquest migdia ha acabat el 37è Congrés federal del PSOE. La nova Comissió Executiva Federal, de la que formo part, ha estat elegida amb el suport del 98,92% dels delegats i delegades al Congrés. Aquí trobareu el discurs de José Luis Rodríguez Zapatero en acabar el Congrés. Podeu llegir també l'entrevista que avui em publica Luis Mauri a El Periódico de Catalunya.

Es fa difícil resumir el que han estat les resolucions del Congrés i els fets polítics més rellevants. Pel que fa a les resolucions cal destacar una reflexió profunda sobre la necessitat d'avançar en la laïcitat de la societat espanyola i la decisió de reformar la Llei Orgànica de Llibertat Religiosa per a garantir una clara separació entre l'Estat i les confessions religioses, la llum verda a la revisió dels supòsits de despenalització de la interrupció voluntària de l'embaràs per avançar cap a una llei de terminis, i el suport inequivoc al pluringüisme d'Espanya, rebutjant frontalment els plantejaments de la dreta nacionalista espanyola continguts en el "Manifiesto en defensa de una lengua común". Aquest suport inclou explícitament avalar el model lingüístic de l'escola catalana i les tècniques d'immersió lingüística practicades amb èxit a Catalunya des de fa més de 25 anys amb èxit de resultats i total garantia de convivència i cohesió. Vegeu la resolució "El pluralismo lingüístico en España: defensa del modelo constitucional".

Cal destacar especialment aquest darrer aspecte perquè suposa la ferma determinació de defensar una idea d'Espanya plural que se situa en les antípodes del nacionalisme conservador espanyol abraçat pel PP. El PSOE ha decidit, doncs, no passar de puntetes sobre aquest debat sinó abordar-lo a fons des de posicions desacomplexades. És la millor notícia pels demòcrates, pels progressistes, pels catalanistes i pels federalistes. Combatrem l'intent del PP d'apropiar-se la idea d'Espanya, la seva bandera i la seva llengua comuna, tot defensant la diversitat i un projecte compartit que ens inclogui a tots, que uneixi des del respecte a les diverses identitats que conformen Espanya.

Per acabar us recomano tres articles que rebutgen totalment les tesis del Manifest que busca l'enfrontament per raons lingüístiques i l'arraconament de les llengües espanyoles que no són el castellà, el qual gaudeix, feliçment, d'una magnífica salut. Vegeu, doncs, els articles de Jordi Sánchez, Juan Carlos Moreno Cabrera i Ignacio Escolar. Per cert, Ignacio Escolar és director de Público, diari de difusió a tota Espanya que s'està distingint en el combat contra les tesis uniformitzadores del Manifiesto.