diumenge, juliol 24, 2005

Comença la setmana decisiva

La notícia del dia és, sense cap mena de dubtes, l’enquesta publicada avui pel diari La Vanguardia. El rigor i l’encert de l’Institut Noxa, dirigit per Julián Santamaría, mereix el respecte de tothom i, per tant, les seves dades són material d’anàlisi obligat per a tots els responsables i comentaristes polítics. En l’enquesta publicada avui, Noxa atribueix un creixement net de les expectatives electorals del PSC que, si les eleccions se celebressin avui, obtindria el 33,5% dels vots i 46 escons (més que el 31,2% dels vots i 42 escons obtinguts el novembre de 2003). CiU experimentaria un clar retrocés, obtenint el 28,9% dels vots i 41 escons (front el 30,9% dels vots i 46 escons obtinguts el novembre de 2003). ERC i ICV-EUiA tindrien un resultat molt similar al de novembre de 2003 (perden una dècima i un escó cada un), i el PPC pujaria un punt i guanyaria 3 escons. Cal destacar que Josep Antoni Duran Lleida repeteix com a líder millor valorat, la qual cosa no és gaire bona notícia per Artur Mas que obté una valoració pitjor que Pasqual Maragall, José Montilla, Joan Saura i Joan Puigcercós.

Cal destacar també la signatura ahir del pacte entre el PSdeG i el BNG que portarà Emilio Pérez Touriño a la Presidència de la Xunta de Galícia.

Demà comença la setmana decisiva en el procés d’elaboració del nou Estatut d’Autonomia de Catalunya. No voldria escriure res que pogués dificultar l’èxit de les converses en curs. És sabut que els socialistes farem tot el que estigui en les nostres mans per assolir un acord que faci possible l’aprovació del nou Estatut al Parlament i a les Corts Generals, des de la màxima ambició de millora del nostre autogovern i del finançament de la Generalitat, convençuts que la Constitució és la millor garantia per tots dos objectius, i conscients de la nostra especial responsabilitat.

Aquí teniu el text aprovat per la ponència, el vot particular presentat pel Grup Socialistes-Ciutadans pel canvi (i la seva versió castellana), i les 92 esmenes que hem presentat (i la seva versió castellana).

Com s’ha produït una absurda polèmica segons la qual l’Estatut que estem elaborant seria menys ambiciós que l’Estatut vigent, us recomano la lectura atenta d’aquest Informe del Departament de Relacions Institucionals i Participació que compara els dos textos.

A mesura que ens acostem al final del procés apareixen alguns elements del debat que poden distorsionar-lo com ara l’intent d’invocar els drets històrics per assolir un major nivell competencial o la reaparició del debat sobre el dret a l’autodeterminació. Em vaig referir a aquestes i altres qüestions en un article publicat al diari La Vanguardia que portava el títol “El derecho al ridículo”.

Diumenge vinent podrem ja fer un balanç i un pronòstic de futur de tot plegat.



Recomanació d’enllaços d’interès realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí.

http://www.idea.int/

International Institute for Democracy and Electoral Assistance (IDEA). Per saber-ne més sobre processos electorals, democràcia i participació ciutadana, partits polítics, etc. us presentem la pàgina web d’una organització intergovernamental amb Estats membres de tots els continents, creada l’any 95 i que té un mandat per recolzar la democràcia sostenible a tot el món. IDEA funciona en una interfície on s’analitzen i supervisen les tendències de la democràcia que incideixen directament en reformes polítiques o actuen en l’ajuda de la democràcia en un país concret. Hi ha cinc grans temes o línies d’estudi (Processos electorals, Partits polítics, Què és la democràcia?...) i tot un seguit de recursos per consultar: informes anuals, enllaços, articles, documents, etc. La seva acció es desenvolupa a nivell internacional, nacional i regional, conjuntament amb una àmplia gamma d’institucions.

En aquesta línia trobem, també, Political Resources on the Net que fa una classificació de recursos online per països sobre partits polítics i eleccions.