diumenge, juny 18, 2006

Hoy puede ser un gran día

Avui, poca lletra: la decisió està en mans dels ciutadans i les ciutadanes de Catalunya. Podreu seguir els avenços de participació i l’escrutini a la pàgina web de la Generalitat. Carles Castro es mulla avui a La Vanguardia dibuixant possibles escenaris de resultats. Pels que encara vulguin trobar arguments recomano set textos apareguts aquests darrers dies. A començar pel Missatge Institucional del President de la Generalitat. Convé llegir amb la mateixa passió amb la que sembla escrit, l’article de l’expresident Pujol publicat a l’AVUI. No us podeu perdre els arguments sobre finançament recollits en l’article de Núria Bosch i Maite Vilalta publicat a l’AVUI. Podeu trobar les meves raons en la crida a votar que em publica en el seu darrer número el setmanari “Tribuna del Baix Llobregat”. És imprescindible llegir l’article del Comte de Sert publicat ahir mateix a El Periódico de Catalunya (aquí el trobareu en versió castellana). I trobo insuperable els motius esgrimits per J.B.Culla utilitzant el simple mecanisme de recollir cites “memorables” dels que porten dos anys oposant-se a l’aprovació de l’Estatut. Per acabar, el magnífic regal en forma d’article de l’escriptor Manuel Rivas publicat ahir mateix a El País.

Res més. O potser sí. Recordar, com ho feia Pepe Montilla en el darrer acte de campanya del PSC, una de les millors cançons de Joan Manuel Serrat: “Hoy puede ser un gran día”.

Hoy puede ser un gran día.
Plantéatelo así,
aprovecharlo o que pase de largo,
depende en parte de ti.

Dale el día libre a la experiencia
para comenzar,
y recíbelo como si fuera
fiesta de guardar.

No consientas que se esfume,
asómate y consume
la vida a granel.
Hoy puede ser un gran día,
duro con él.

Hoy puede ser un gran día
donde todo está por descubrir,
si lo empleas como el último
que te toca vivir.

Saca de paseo a tus instintos
y ventílalos al sol
y no dosifiques los placeres;
si puedes, derróchalos.

Si la rutina te aplasta,
dile que ya basta
de mediocridad.
Hoy puede ser un gran día
date una oportunidad.

Hoy puede ser un gran día
imposible de recuperar,
un ejemplar único,
no lo dejes escapar.

Que todo cuanto te rodea
lo han puesto para ti.
No lo mires desde la ventana
y siéntate al festín.

Pelea por lo que quieres
y no desesperes
si algo no anda bien.
Hoy puede ser un gran día
y mañana también.ZW núm. 44 Recomanació d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí.

http://www.iri-europe.org/

IRI Europe (The Initiative & Referendum Institute Europe) va ser fundat l’any 2001 i és una institució independent basada en el treball d’un equip plural d’experts. L'IRI vol desenvolupar i impulsar la democràcia directe a través dels referèndums entre els polítics, els mitjans, les ONGs, els acadèmics i els ciutadans, a través de tota Europa. Dedicada a promoure la investigació i oferir serveis diversos, IRI Europe fa difusió i publica cada any un informe de disseny i qualificació que avalua les institucions de democràcia directa a Europa. Bases de dades amb els resultats dels vots I&R, programes de formació i notícies són alguns dels serveis que tenen.

A la seva pàgina ofereixen també la possibilitat d’adquirir la guia Guidebook to Direct Democracy una eina pedagògica i informativa per donar suport a tots aquells que estiguin implicats en processos de democratització a Europa i arreu del món.

Per acabar i vinculat a la bloguesfera, aquests dies es parla de la situació d’Internet en el món, a partir del cas del periodista cubà que demanda lliure accés a Internet per als cubans. El periodista està en vaga de fam des del 31 de gener i, davant d’aquesta situació, moltes organitzacions, entre elles Reporteros sin Fronteras, han demanat al govern cubà que escolti la seva petició o que pugui rebre visites de representants d’altres països. La situació de Cuba se suma a la censura i restriccions de l’ús d’Internet que hi ha a altres països com la Xina, Corea del Nord, Vietnam o els Emirats Àrabs Units. La Xina és potser el país que té el sistema de censura més sofisticat del món a Internet. El govern ha fet grans inversions en crear el que ja es coneix, fent un joc de paraules, com "La Gran Muralla (Firewall) Tallafocs de Xina". L’any 2005 RSF va desplegar una gran pancarta amb els que considerava els quinze països “enemics d’Internet”. Un mapamundi on s’assenyalaven: Aràbia Saudita, Bielorrússia, Birmània, Xina, Corea del Nord, Cuba, Iran, Líbia, Maldives, Nepal, Uzbequistan, Síria, Turkmenistan, Tunísia i Vietnam.