diumenge, setembre 17, 2006

Montilla presenta projecte



Mentre escric aquestes línies estic seguint el discurs de José Luis Rodríguez Zapatero tancant la Conferència Política del PSOE a través de PSOE-TV. Una Conferència inaugurada amb un magnífic discurs de Manuel Chaves, President del PSOE i de la Junta d’Andalusia. La Conferencia també ha servit per a un nou impuls a la blogosfera socialista amb la incorporació del bloc de Pepe Blanco. Per cert, la blogosfera socialista catalana té una important cita, la 2a RedNet el proper dissabte dia 23 de setembre de 10.30 a 13.30 hores a la seu central del PSC.

La setmana va començar amb la celebració de la Diada Nacional de Catalunya, celebrada amb plena normalitat. Voldria destacar la rectificació d’Artur Mas que ha passat de criticar de mala manera el nou format de la Diada impulsat pel President Maragall a admetre que el mantindria si ell arribés a presidir la Generalitat.

Dimarts dia 12, José Montilla presentava el seu projecte en una important intervenció a l’auditori Winterthur. El fons de l’escenari marcava l’inici de la seva precampanya. Aquí el teniu:



Aquesta setmana s’han desenvolupat dues polèmiques de gran interès. Una sobre la gestió de l’aeroport de Barcelona i l’altra sobre immigració. Per conèixer els nostres plantejaments sobre aquestes qüestions és indispensable conèixer el nostre projecte de Programa electoral. Per cert, no he pogut trobar encara el programa electoral de cap altre partit...

Pel que fa a l’aeroport, aquí podeu trobar el compromís que adquirim en matèria aeroportuària. Un compromís que caldrà fer realitat a través de la negociació amb el Govern d’Espanya després de les eleccions i no a través de petites escaramusses parlamentàries com ho pretenia CiU.

En el tema de la immigració la posició socialista no ha variat i segueix essent molt clara: contra la immigració irregular, a favor de la immigració regulada. El discurs de José Montilla al respecte és molt clar i rotund:

“Vivim en una societat que rep, en molts casos de forma dramàtica, milers d’immigrants en situació il·legal cada any. Si és cert que és gràcies precisament a la immigració que podem tenir l’actual creixement econòmic, no ho és menys que no podem tractar aquest tema ni des de la demagògia, com fa la dreta, ni des de la frivolitat ni la ingenuïtat.

El meu projecte és clar: necessitem immigrants per continuar creixent, però no podem acollir tots aquells i aquelles que voldrien venir. Una immigració sense control és inviable. I no la permetrem. Hem de limitar els fluxos d’immigrants, hem de fomentar una immigració regulada, fins i tot a través de la contractació en origen. Necessitem també que els immigrants s’integrin.

Els oferim acollida i respecte a la diversitat que representen, però els exigim, com a tothom, el respecte de drets i deures comuns, el respecte als trets que identifiquen la nostra societat, com la rigorosa igualtat entre homes i dones, o la laicitat de les institucions”.

El Primer Secretari i candidat socialista a la Presidència de la Generalitat va participar dijous en l’acte commemoratiu del 30 aniversari del Míting de la Llibertat”. Aquí trobareu la intervenció de José Montilla. Precisament el mateix dia, el diari El País publicava un article del President de la Generalitat sobre les responsabilitats d’Europa en la superació de la crisi del Líban.

En aquesta setmana també s’ha produït una important reunió de la Junta de Seguretat (per primer cop presidida pel President de la Generalitat en aplicació del nou Estatut) en la que s’ha acordat ampliar en 3.000 efectius la dotació dels Mossos d’Esquadra-Policia de Catalunya per assegurar que el seu desplegament garanteix plenament la seguretat ciutadana. Això són fets, no paraules.

Divendres es va produir la conferència del President de la Generalitat de Catalunya “Mil dies que han canviat Catalunya”. En aquesta conferència Pasqual Maragall fa balanç de l’acció del seu govern, valora el canvi de l’autogovern, el canvi de les polítiques, el canvi de la política i afirma el seu suport a José Montilla com a futur President de la Generalitat.

Capítol apart mereix la vergonyosa estratègia del PP de deslegitimar les institucions a partir de declaracions de delinqüents que han rebut diners per fer-les. No sé si és una conspiració o un deliri, però el PP segueix entestat a afirmar la vinculació d’ETA als atemptats de l’11-M, fent-se ressò d’infundis recollits per una emissora de ràdio i un diari. Trobareu informació al respecte en aquesta notícia publicada al diari El País, en l’article d’Ernesto Ekáizer i en aquesta crònica de Soledad Gallego-Díaz que es fa ressò de l’enfrontament entre l’ABC i El Mundo.

Coneixerem aquest vespre els resultats de les eleccions a Suècia, les darreres enquestes assenyalen un petit avantatge de la coalició conservadora que, de confirmar-se, posaria fi a 12 anys de govern socialdemòcrata (cal tenir present que el Partit Socialdemòcrata suec ha governat 65 dels darrers 74 anys). Tots els analistes coincideixen a dir que un eventual canvi de govern no implicaria un canvi de model social, sinó tant sols uns lleugers retocs. Caldrà seguir amb atenció els resultats i els seus efectes.

La vigència del model escandinau queda ben subratllada en aquest article de Joseph Stiglitz publicat avui a El País sobre la globalització.

Acabo. A partir d’avui trobareu una secció nova dedicada al programa “Polònia” de TV3. La meva germana Núria envia setmanalment als seus amics un resum del programa i una selecció de “perles”. Crec que val la pena que els lectors del meu Diari hi tinguin accés, i la meva germana m’ha autoritzat a incloure’l.



“Perles” del programa emès el 14 de setembre, resum crític realitzat per Núria Iceta

- El Piqué tirant-se ous a ell mateix a la Diada per fer-se la víctima.
- La dramatització dels Segadors pel Carod-Rovira que l'acredita com a guanyador del Cantamania (amb el permís de l'escot de la Roser) "Chúpate esa, Puigcercós".
- El jurament trekkie del "Joan-Clos Van Damm".
- El Rei-Albà imitant el Mas-Oro recordant els vells temps del "Set de nit".
- El Montilla-Buenafuente qüestionat pel Maragall-Follonero "A mi em sortia natural", diu el President...
- El Matías Prados "repassant" en català les notícies més importants "Me la sé, aquesta també...". "Sembla que si el President vol anar a l'Àfrica ho té... negre".
- El Zaplana elogiant el torró d'Alacant "porque me recuerda al cemento".
- El pobre Maragall intentant, infructuosament, donar-se de baixa del PSC com si hagués entrat en un bucle de Telefònica o de qualsevol altra companyia de telefonia. "Un moment que li passo amb atenció al client"
- El príncep Felip exigint a l'ambaixador suec que li monti el "mueble Zapatero" que s'ha comprat a l'IKEA.
- El President elogiant el gag del Clos per acabar dient que "el Clos de debò és més divertiiiiit".

LA NOVETAT
- La incorporació del Matías Prados en la secció PolòniaNews, el seu "compte taronja" i els seus pèssims acudits.

EL PITJOR
- La Ruscalleda-chillona que ha substituït al gran Mindundi.... noooooooooooooooooo.

EL MILLOR
- El President recollint les seves coses del despatx.... "clar... tant anys.... bé, només tres, però se m'ha fet tant llarg".

KA FORT
- El Matías Prados dient que els nens de l'Àfrica es dedicaran a cosir pilotes de cuir de Nike mentre canten l'himne del Barça dins la campanya de suport a UNICEF.

SURREALISTA
- El Franco entonant Els Segadors des de la seva estàtua eqüestre.



ZW núm. 52 Recomanació d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí.

http://www.psoetv.es

La política mediàtica ha estat una de les apostes de la Convenció del PSOE d’aquest cap de setmana. La probable candidata socialista Ségolène Royal a la presidència de la República francesa ha demostrat un cop més el seu atractiu personal i polític i s’ha convertit en l’estrella de la Convenció, de la mateixa manera que el seu oponent Sarkozy ho va fer en la del PP del passat mes de març. En aquella Convenció el PP va presentar-se des un sorprenent i efectiu plató de televisió, però qui ha fet la primera televisió de partit per Internet ha estat el PSOE. Felicitats!

Sorprèn que la URL no sigui www.psoe .tv, ja que és propietat del partit (com he pogut comprovar a Nominalia), i el domini “TV” és més propi de la cultura Internet. Però la proposta és una gran iniciativa i respon molt bé al lema de la Convenció “Nuevos tiempos, nueva política”. Malgrat el seu entorn excessivament tecnològic (aspecte que caldrà cuidar i millorar), la plataforma és una proposta innovadora a Espanya que ha de seguir el camí d’altres iniciatives com la televisió cívica que impulsa Al Gore: Current TV. El seu objectiu és donar veu als continguts creats pels espectadors i el 25% del que s’emet ja són vídeos que la gent aporta i vota a la pàgina web de la cadena. Les seves emissions via cable ja són seguides per més de 30 milions de llars als USA.

Pels que esteu interessats en la televisió per Internet no deixeu de seguir la popular plataforma You tube i també d’altres iniciatives suggerents i vinculades a la cooperació i la solidaritat com Humania TV, o a l’activisme altermundialista com CSTV-WTO, una potent iniciativa de la societat civil organitzada a la darrera Conferència de la OMC a Hong Kong.