dilluns, octubre 16, 2006

La notícia està a la SER

Avui la notícia està a la SER. La cadena SER en el seu conegut “Pulsómetro”, enquesta d’opinió a càrrec de l’Instituto Opina, atorga al PSC una victòria en els eleccions del proper 1 de novembre. En efecte, segons Opina, el PSC obtindria el 31,5% dels vots i 43 diputats (un més que el 2003). CiU obtindria el 29,3% dels vots i 43 diputats (tres menys que el 2003). ERC obtindria el 15,5% dels vots i entre 23 i 24 diputats (els mateixos o un més que el 2003). El PP obtindria el 10,7% dels vots i entre 13 i 14 diputats (un o dos menys que el 2003). Iniciativa per Catalunya Verds obtindria el 9% dels vots i 12 diputats (tres més que el 2003). Cal recordar que l’enquesta de l’Instituto Opina és la que més es va acostar als resultats reals de les eleccions del 2003.

La difusió milionària del DVD de CiU encara portarà cua. Avui es reuneix el Consell d’Administració de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió per tal d’estudiar quines accions es poden emprendre contra la utilització no autoritzada d’imatges de TV3 en el NODO convergent. La immensa majoria d’opinadors han subscrit les crítiques a aquest tipus de campanya bruta, subratllant el contrast entre la multimilionària operació mediàtica i l’extrema buidor de continguts positius en la campanya de CiU. També hi ha hagut un ampli consens sobre l’efecte bumerang que podria tenir aquesta operació sobre l’electorat progressista que fins ara apareixia com a bastant desmobilitzat en les enquestes. Vegeu, per exemple, l’article d’Oriol Bartomeus publicat a l’AVUI.

La prepotència de CiU ha donat peu també a alertar sobre el gegantí pas enrere que suposaria la seva victòria. Així, José Montilla deia en l’acte d’inici de campanya: “Què està oferint CiU? Què volen? Que DaViD Madí dirigeixi TV3? Que l’economia catalana estigui en mans de Fernández Teixidó? Que la gent d’Unió torni a portar els Departaments de Treball i Turisme?”.

Demà es voten les esmenes de devolució dels Pressupostos Generals de l’Estat per al 2007. Avui mateix Montilla emplaçarà Duran a prendre la decisió que Mas no ha pres: retirar l’esmena de devolució presentada per CiU. Tothom sap que el retorn dels pressupostos suposaria una gran victòria pel PP i un gran perjudici per a Catalunya en no aprovar-se el primer pressupost que compleix la previsió estatutària d’inversions de l’Estat que suposen per primer cop una inversió pública equivalent a l’aportació catalana al PNB espanyol.