diumenge, octubre 15, 2006

Aquesta nit comença la campanya!

Aquesta nit comença la campanya electoral. Estaré acompanyant José Montilla a Sant Joan Despí on també s’iniciarà un gran esforç de campanya a través de la xarxa. Jo també hi participaré, actualitzant el meu Diari cada dia.

Montilla ha començat la jornada retent homenatge a Lluís Companys, el President màrtir, lluitador per la causa de Catalunya i dels treballadors. Companys estaria sens dubte molt orgullós del nou Estatut i també del programa per la Catalunya social que Montilla representa.

Ja abans de començar la campanya CiU està en el centre de la polèmica amb el repartiment gratuït d’un milió de DVD amb una visió sectària dels 3 anys de Govern catalanista i d’esquerres. Ho han fet utilitzant imatges de TV3 sense permís. Carles Francino ha titllat la iniciativa d’il·legal, immoral i manipuladora. Subscric les seves paraules. I n’afegeixo una altra: ens han fet un gran favor. Artur Mas s’ha tret la careta i ens ajudarà a mobilitzar l’electorat (això no sols ho penso jo sinó que ho diuen destacats dirigents d’Unió) en exhibir la seva vessant més antipàtica i prepotent.

Qui vol que tornin a la Generalitat els mètodes de DaViD Madí, que va haver de dimitir per l’escàndol de les enquestes? Qui vol que CiU torni a dictar la seva llei a TV3 i Catalunya Ràdio? És curiós que Madí no vulgui explicar el cost d’aquesta operació. O bé és tan cara que no vol que se sàpiga o bé no l’ha pagat CiU. En el DVD hi ha diners i manipulació a parts iguals. És a dir, allò que va fer que CiU sortís del govern. Difícilment tornaran al govern fent servir allò que a la gent més repugna. Trobareu interessants reflexions al respecte de Tomàs Delclòs i Antoni Puigverd.

Aquesta setmana es van produir uns desagradables incidents amb motiu d’un acte públic del PP celebrat a Martorell. Un grup de ciutadans i ciutadanes irats protestaven davant del local on es va celebrar la conferència. Cal fer compatible la lliure expressió de tots els partits i de tots els ciutadans. No és tolerable que es vulgui impedir el normal desenvolupament d’un acte públic de cap força política. I per això José Montilla va demanar a la Joventut Socialista de Catalunya que expulsés el màxim responsable local de la JSC a Martorell que havia participat a títol personal en aquesta acció. Hem sabut després que el secretari d’Organització del Partit Popular de Catalunya va intentar agredir violentament un dels manifestants provocant un incident penós. No és la primera vegada que el Sr. García Albiol actua així. Llegiu l’opinió al respecte de Pilar Rahola.

La setmana començava amb una interessant conferència de Maria Teresa Fernández de la Vega a Tribuna Barcelona. Podeu llegir també la presentació que en va fer José Montilla. Tampoc no us podeu perdre la vibrant intervenció de José Luis Rodríguez Zapatero en l’acte polític celebrat a Sabadell. Trobareu les imatges a la WebTV del PSC.

I parlant de conferències, he pogut recuperar la intervenció de Joaquim Nadal al Forum Nueva Europa. Per cert, en Quim ha presentat a Girona el seu llibre Dietari 2003, publicat per la Fundació Rafael Campalans. Recordeu que us vaig recomanar la intervenció del Primer Ministre britànic davant la Conferència anual del Partit Laborista? Aquí trobareu la intervenció de Tony Blair traduïda al català.

A punt de començar la campanya no està de més visitar el lloc web de la Generalitat dedicat a les eleccions o llegir l’article de Juan Campmany sobre la publicitat electoral.

Sobre José Montilla no us podeu perdre l’article de Joan de Sagarra explicant un esmorzar de tots dos al Rodri ni l’article de Manuel Chaves publicat avui a El Periódico ni l’entrevista al candidat socialista publicada per El Punt ni l’entrevista feta a VilawebTV.

Aquest dies José Montilla ha multiplicat les seves intervencions sobre diversos temes. Llegiu la seva intervenció davant el Cercle d’Infraestructures, sobre el comerç i a un acte celebrat a Vilanova i la Geltrú. També tenen interès els seus principals compromisos en matèria d’infraestructures i de triplicar els beneficiaris de beques-menjador.

Hem de lamentar la suspensió del debat entre els cinc candidats a la Presidència de la Generalitat que la cadena SER havia convocat. Potser el fet de ser un debat en castellà i que seria escoltat a tota Espanya és el que ha provocat el boicot d’Artur Mas a la seva celebració. Quin problema té amb el castellà? Diu coses diferents en castellà i en català? Diu coses diferents Catalunya endins que Catalunya enfora? No vol que la campanya sigui seguida pels que escolten o veuen mitjans que emeten en castellà? Misteri.

Sobre la campanya i els seus continguts no us hauríeu de perdre els articles de Vicenç Navarro i d’Antonio Franco (aquí el trobareu en versió castellana). El Dr. Navarro ha publicat també un interessant article sobre la polèmica del xec escolar (aquí el trobareu en versió castellana).

Per últim, avui La Vanguardia publica una enquesta de l’Institut Noxa que assenyala un aventatge de CiU de 6,5 punts sobre el PSC. Altres enquestes aparegudes recentment donen resultats diferents. Avui mateix El Mundo publica una enquesta en la que la diferència és sols de 2,3 punts i divendres es va fer pública l’enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat que assenyalava un aventatge de CiU d’1,8 punts en intenció directa de vot. L’anàlisi de Julián Santamaría explica que l’enquesta de l’Institut Noxa detecta un baix nivell de participació i un baix nivell de mobilització de l’electorat socialista. La nostra campanya té el doble objectiu de cridar a la participació i d’impulsar la mobilització dels electors i electores socialistes. El DVD de CiU ens hi ajudarà.



“Perles” del programa “Polònia” emès el 12 d’octubre, resum crític realitzat per Núria Iceta

LES PERLES
- El Mas diu que necessita la Supernanny per aprendre a tractar els d'Esquerra.
- Tura (real) i Tura (personatge), increïblement semblants, juntes per solucionar un problema d'inseguretat ciutadana o de seguretat inciutadana, ara no me'n recordo...
- El Rei i el Príncep a la desfilada militar del 12 d'Octubre jugant al "Veo veo".... el Rei diu que amb la gorra i l'uniforme se sent com el porter de discoteca més car de la història.
- Mas i Montilla preparant el famós "Cara a Cara" mentre en Carod intenta cercar l'equidistància amb un centímetre.
- El "Cara a Cara" acaba amb un Montilla esgotat sense haver obert la boca i un Mas que no ha callat, i s'ha fet ell mateix les preguntes i les respostes.... en català, és clar.
- Joan Clos a Pasqual Maragall a la recepció del 12 d'Octubre, "perdone no le conozco".... i el Rei que li etziba "a éste no lo pusiste tú de alcalde?"
- El President amb ulleres d'estar despert i taps a les orelles per a la reunió amb en Carod: "és que és tan pesat".
- Jiménez Losantos acusant Franco del desgavell actual de la política espanyola, "de falta de coraje", i ell que es defensa "Mi ejecutoria merece una consideración".
- L'expressió de Ferran Adrià "No lo hi ha cap tipo de problema", m'encanta!
- La Manuela i la Tura intenten fer de Montilla un nou Groucho Marx.... fins que s'adonen que el millor és que faci del germà mut, en Harpo, al costat de Groucho ZP.

EL PITJOR (ho sento, en toquen tres, com a mínim)
- El suposat descobriment d'Amèrica (res de senyeres... amb la bandera blaugrana, caram) i l'argumentació del perquè Colom era català.
- L'episodi senceret de l'apagada de llum, la intervenció del ministre Clos amb la bombeta, les aparicions fantasmals, els canapès i tot plegat.
- El gag sobre l'INEM.... zzzzzzz

EL MILLOR
- Mas i Carod explorant noves vies..... Carod vestit d'infermera disposada a jugar als metges amb en Mas "Has sido una Consellera de Sanidad muy mala".... fins que arriba Montilla... "t'ho puc explicar" torna a ser l'única explicació ;)

LA PICADA D'ULLET
- D'en Mas al Toni Soler: "Ho fas molt bé, sembles de Convergència"

LA NOVETAT
- El President em pren el paper de comentarista oficial i diu que el que més li ha agradat és el gag sobre Colom!!! "Han dit que era català i que se li ha de dir Cristòfor.... un altre dia diran que Montilla és català i que se li ha de dir Pep Monteta" "No sé perquè diuen que Montilla no fa gràcia, a mi me'n fa molta.... quan l'he vist fent de Harpo.... quan em van dir que ell seria el pròximu Presidenti, quan em va dir que no calia que em presentés..... bé això últim ja no feia gràcia, no"

KA FORT (també en toquen dos, també)
- ZP entusiasmat amb el lampista que li ha deixat Tony Blair per netejar les "cloacas del Estado" de cara al procés de pau.... de molt mal gust l'esment de la cal viva i els Gal (nois......)
- Tot l'episodi de la parella que vol adoptar una criatura, però els ofereixen la Consellera Figueras... la parella fuig perseguint un funcionari que parla de dues nenes xineses mentre una altra funcionària consola la Consellera dient "no pateixis que si li vam trobar una família a la Consellera Mieras també en trobarem una per tu".

SURREALISTA
- El calendari en pilotes d'Acebes i Rajoy fotografiats per Zaplana: "Me ha subido la popularidad 8 centímetros, digo puntos"

LLETÓS
- Acebes i Jiménez Losantos junts.... aghhh

ELS ACUDITS DEL MATÍAS
- Esperem que l'experiència del "Cara o Cara" no resulti molt cara.
- Toni Soler: "Vaya a grabar, ya".... Matías: "Pero si yo lo que quiero es des-gravar"
- Per a més informació.... escoltin la COPE



ZW núm. 56 Recomanació d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí.

http://www.rebelatecontralapobreza.org/

L’aliança espanyola contra la pobresa impulsa una setmana de mobilitzacions i activitats diverses amb un acte central que tindrà lloc el dia 21 d’octubre amb la Manifestació contra la pobresa. L’aliança que inclou entre les seves organitzacions a la Campanya Pobresa Zero, està formada per diversos i nombrosos col·lectius (que agrupen a més de mil entitats de tota Espanya). Des de la seva pàgina, Rebel·la’t contra la Pobresa, fan una crida a la participació i implicació de la ciutadania per poder aconseguir mesures concretes contra la pobresa mundial.

Un altre dels projectes que configuren l’aliança és la Campanya del Mil·lenni de Nacions Unides, que organitza i participa en campanyes divulgatives i actes de sensibilització per promoure els Objectius del Desenvolupament del Mil·lenni. Un d’ells té lloc aquest diumenge dia 15 i el dilluns 16 d’octubre, sota el lema: "Levántate contra la pobreza" (que va inspirar l’acció del “robatori” de l’escó de ZP) i té com a objectiu aconseguir que el dilluns, 16 d’octubre, a les 12h el màxim nombre possible de persones es posin dretes per aquesta causa. A la pàgina Sin excusas 2015 poden baixar-se banners i salvapantalles, consultar els materials en diferents idiomes i conèixer quin és l’estat de la iniciativa en altres països. En aquesta línia, cal recordar el gran impacte que va tenir l’any passat el projecte de la Plataforma Catalana per la Marxa Blanca.
I en els propers dies també us recomano la cita Blogs la Conversación, una jornada que se celebrarà el pròxim 19 d’octubre i on s’analitzarà l’impacte dels blocs en la política, el periodisme, les empreses, a Llatinoamèrica i al món.

ZV (Zona Vídeo). Fa un parell de setmanes que us recomano iniciatives diverses al voltant de la cultura audiovisual (vídeo, cinema, TV i Internet). A partir d’ara, faré una mini secció amb enllaços en aquesta línia.

En aquesta ocasió, comentar-vos la inauguració d’un nou espai a la xarxa: eblogtv que s’ha estrenat aquesta setmana, amb la seva primera vídeotrobada en directe, amb l’escriptor Suso de Toro.