dijous, 17 / juliol / 2008

Entrevista a El Punt

Miquel Iceta i Llorens: «Qui dirigeix l'acció parlamentària dels diputats a Madrid és l'executiva del PSC»

EL PUNT, 17.07.08
ANNA SERRANO

A les portes de l'11è congrés del PSC, que comença demà, és clar que el del grup propi serà un dels debats que s'hi abordaran. Iceta explica que es treballa en una posició intermèdia entre els que el volen i els que el rebutgen, que deixa en mans de la direcció la futura decisió.

-El grup propi pot centrar el congrés?
-«Hi haurà debat, perquè hi ha esmenes que demanen que es constitueixi ara i altres que diuen que s'hi renunciï. La direcció proposarà una resolució molt similar a la del congrés anterior, que passa per mantenir viva la possibilitat i deixar en mans de l'executiva la decisió de quan promoure la constitució del grup. No crec que sigui un dels debats centrals, perquè en l'anterior congrés aquesta posició va concitar la unanimitat.»

-La decisió queda en mans de l'executiva...
-«Hi ha una qüestió de moment. La constitució de grups parlamentaris en el Congrés s'ha de produir en els cinc dies posteriors a l'inici de la legislatura. D'altra banda, també és una forma de recordar que els diputats del PSC en tot moment han de votar el que digui l'executiva del partit. Qui dirigeix l'acció parlamentària de tots els diputats del PSC, sigui quina sigui la cambra, és l'executiva. Per ara, hem votat sempre amb el grup socialista i pot ser sempre així, però la decisió, en darrera instància, és una prerrogativa de l'executiva del PSC, que és la que pot indicar en el cas que s'hagués de votar diferent. També és la que a l'inici de la legislatura pot prendre aquesta decisió.»

-Arribat el moment, votarien de manera diferent?
-«Ens costa molt posar-nos en el mal temps, perquè si hem de votar diferent és que no ens hem posat d'acord i que considerem que és una qüestió molt fonamental i que va contra l'interès de Catalunya. No s'ha produït mai. Es descarta? No. Ara, tampoc és previsible que hagi de passar demà. És una opció sempre oberta.»

-Els consellers Castells i Maragall són partidaris del grup propi, vostè n'és?
-«Ara no. Crec que la resolució de l'anterior congrés és la bona. Nosaltres hem pres una opció en política espanyola, que és participar, a través del PSOE, i portar el PSOE a posicions cada cop més avançades en termes de l'acceptació de l'Espanya plural i de l'Estat federal. Si algun dia considerem que la manera de fer avançar aquests objectius implica una organització diferent, hem de tenir plena llibertat per fer-ho. Però no és, ara, cap prioritat.»

-Això fa que la seva acció a Madrid quedi desdibuixada?
-«Crec que la gent ja veu que el PSC la seva feina és aquesta. Entre la capacitat d'influència i la foto, sempre triaré la capacitat d'influència. Això et pot restar protagonisme, però a vegades eficàcia i protagonisme no van agafats de la mà, i menys en qüestions delicades.»

-El conseller Castells creu que entre el PSOE i Catalunya ha de quedar clar que el PSC es queda amb Catalunya...
-«Què estem veient? Tenim un nou Estatut i una disposició addicional tercera perquè hi ha un govern del PSOE, que també ens fa costat en el model educatiu... Nosaltres, el PSOE, si no existís l'hauríem d'inventar. Estem encantats d'haver trobat fora de Catalunya algú amb qui poder sintonitzar.»

-El congrés vol situar el PSC com a partit central del catalanisme; entra en competició amb la Casa Gran de CDC?
-«És molt diferent. La casa ens remet a una idea de propietat. Nosaltres sempre hem entès el catalanisme no com una casa sinó com una plaça, un punt de trobada de molta gent; això és el que ha fet fort el catalanisme. L'apropiació partidista, a part que és impossible, és un error i afebleix Catalunya. El catalanisme està present en moltes forces polítiques que cadascuna interpreta, amb la defensa dels interessos de Catalunya, d'una manera molt específica. I és bo que els diversos partits catalanistes es reconeguin aquesta legitimitat, perquè això permet arribar a acords en qüestions que requereixen una unitat catalanista. Sense ella no hauríem tingut l'Estatut, ni resoldríem prou bé el finançament. Independentment que cadascú té el seu paper, com a govern i com a oposició, sempre defensarem aquell terreny comú del catalanisme i de la possibilitat d'avançar plegats en objectius de país. Això és tot el contrari d'intentar apropiar-se la idea de Catalunya o del catalanisme.»

-Hi haurà renovació en l'executiva?
-«Hi haurà una renovació. El que passa és que estem en un congrés en què amb tota probabilitat José Montilla seguirà sent primer secretari, i això implica un grau de continuïtat d'ell i de les persones en què confia les responsabilitats del partit. Tot indica que la renovació estarà basada en una presència més gran de representants del territori que han demostrat la seva vàlua. No serà per donar oportunitats a gent que s'estrena, sinó per reconèixer lideratges ja consolidats, que es donen en el conjunt del territori. Hi ha d'haver una major presència de gent de Girona, Lleida i Tarragona.»

-Nou Cicle vol que hi hagi totes les sensibilitats; serà així?
-«Des del quart congrés totes les executives han tingut un caràcter molt plural amb vocació de reflectir el conjunt del partit. Estic convençut que la presència en l'executiva de gent de sensibilitats diverses està garantida.»

-Hi haurà president?
-«El PSC ha tingut moments en què en tenia i altres que no. És un càrrec no obligatori. El candidat a primer secretari farà una proposta, i aleshores ho sabrem.»

-I vostè serà proposat per al mateix càrrec?
-«No ho sé; la proposta la farà el primer secretari. Jo, com sempre, estic a la seva disposició i a la del partit. Els càrrecs que pugui desenvolupar no són rellevants; l'important és que tots estem convençuts que l'executiva que elegim sigui capaç de portar el partit encara més lluny.»

-El finançament és la gran prova de foc per a la relació entre el PSC i el PSOE?
-«Serà un moment molt important perquè el compromís que vam adquirir amb l'Estatut és molt seriós. Després del finançament en vindran d'altres. Avui celebrem les balances fiscals i fa deu anys que les demanem. Els reptes mai no s'acaben.»

-Montilla ja ha advertit que, si cal, crearan problemes al PSOE...
- «Poden haver-n'hi. Ara, el nostre objectiu és buscar la fricció? No; és buscar el resultat, i si el podem obtenir amb el menor cost possible, millor. Si, en determinats moments implica enfrontaments, diferències i moments de dificultat, s'haurà de fer. No tenim cap altra obligació que no sigui correspondre a la confiança dels ciutadans de Catalunya.»

-Castells es demana si el tripartit dóna prou estabilitat. Què creu?
-«En aquests moments hi ha estabilitat política. El model de govern d'esquerres és el que el PSC ha defensat sempre i està donant resultats. No veig motius per modificar-lo. La nostra voluntat és exhaurir la legislatura amb aquest model.»