divendres, octubre 20, 2006

Contrastant propostes

La denúncia de Montilla sobre les mentides contingudes en el DVD d’Artur Mas troben avui adequat ressò als mitjans de comunicació. Destaca el quadre ben aclaridor publicat avui per El Periódico de Catalunya. També a El Periódico hi trobareu un article de Joan Tapia on parla de la importància de la situació econòmica a la campanya.

Com la campanya ens fa anar de bòlit no sempre trobem el temps per llegir articles de fons. Avui us en recomano dos de Josep Ramoneda a El País. El que va publicar ahir sobre la veritat i la política, al fil de la bestiesa d’Artur Mas d’anar al notari per intentar que algú se’l cregui. I el que ha publicat avui sobre la clau dels pactes post-electorals.

La campanya segueix amb propostes del candidat. També es pot comparar la solvència d’uns i altres a partir del que diuen. Artur Mas, per exemple, vol aparèixer com a restrictiu davant del fenomen de la immigració i s’inventa un estrambòtic “carnet per punts” de l’immigrant. En canvi, José Montilla presenta avui una mesura adreçada a abaratir el cost del transport públic per als joves i a fer que el Metro obri tota la nit non-stop els dissabtes i vigílies de festiu, per facilitar la mobilitat i evitar accidents de trànsit, especialment entre els joves. Aquí sota trobareu els detalls d’aquestes dues propostes.

Treballarem per a la seguretat dels joves, per a la tranquil·litat dels seus pares.

EL METRO no tancarà els dissabtes

Els joves surten de nit. És possible fer més fàcil i segurs els seus desplaçaments a través de mitjans de transport com el metro. Per això, farem possible que el metro obri tota la nit els dissabtes i les vigílies de festiu.

* Actuació:
- La Generalitat a través de l’ATM (Autoritat del Transport Metropolità), finançarà l’obertura del metro les vigílies de festius.
- En una primera fase (després s’ampliarà a tot l’any) es farà només en temporada de primavera-estiu (des de la Setmana Santa fins a la Mercè).
- És preveu una demanda de més de 230.000 viatges per any.

* Despesa pressupostària VIII legislatura (2007-2010): 4,5 M€
- El cost previst pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques és d’1,1 milions d’euros anuals que assumiria l’ATM.

Reduirem els preus del transport públic jove.

T- MOBILITAT JOVE

Reduirem el cost del transport als joves. Crearem un nou títol d’abonament de transport públic per joves de preu únic per totes les zones. La T – Mobilitat Jove permetrà desplaçaments il·limitats durant un any en tots els mitjans de transport de les 6 zones delimitades de transport integrat. Els beneficiaris seran els menors de 21 anys, ampliable fins els 25 si s’acredita que s’estan cursant estudis.

* Actuació
- Abonament anual per a tot el sistema de transport públic integrat de la regió metropolitana de Barcelona (6 zones)
- Beneficiaris: títol vàlid per a menors de 21 anys. Aquesta edat és ampliable fins 25 anys (any natural en què es compleix aquesta edat) sempre que s’acrediti que s’està cursant estudis en universitats o centres docents.
- Dates de validesa: de l’1 de gener de l’any x fins el 28 de febrer de l’any x+1
- Títol personalitzat amb DNI i fotografia
- Suport PVC amb banda magnètica
- Venda: a partir del 20 de desembre (un cop publicat el preu per al proper any al DOGC)
- Punts de venda: a determinar conjuntament amb els principals operadors (sistema similar a l’obtenció del carnet de la T-Jove)

* Finançament
- Preu: 360 € l’abonament anual que equival a 4 T-Jove d’1 zona amb un descompte del 10%. Aquest preu anual variarà segons el calendari de compra: Per als agents del sistema de transport el pagament serà al comptat i per avançat.
- Caldrà cercar formes de finançament amb entitats bancàries, per donar facilitats al comprador.

* Despesa pressupostària VIII legislatura (2007-2010): 10 M€
- S’estima que al voltant de 14.000 joves podrien accedir a la compra anual d’aquest títol de transport. El públic objectiu d’aquest títol de transport són actualment usuaris del transport públic, per tant, suposaria una disminució de la recaptació estimada en 2,5 milions d’euros a l’any.
- Caldrà establir els mecanismes necessaris per rescabalar al sistema de transport públic d’aquesta pèrdua d’ingressos.