dimecres, octubre 25, 2006

Pedro Jota irromp a la campanya

Ahir la sorpresa de la campanya la va protagonitzar Pedro J. Ramírez quan, en el decurs d’una programa a la cadena Cuatro va declarar les seves preferències favorables a Artur Mas. Que el director del diari més bel·ligerant contra el nou Estatut i contra la promoció de la llengua catalana que desenvolupa la Generalitat declari el seu suport a Artur Mas no deixa de ser una gran sorpresa. Més si tenim en compte que El Mundo està desplaçant l’ABC com a diari de referència del Partido Popular. Les preferències de Pedro J. Ramírez en aquestes eleccions al Parlament són, doncs, especialment significatives. Com diu el refrany castellà “Dime con quién andas y té diré quién eres”.

Sé que vaig comprometre’m a no parlar més del debat a TV3. Però hi havia un tema que va quedar pendent. Recordeu que José Montilla va retreure a Artur Mas la seva mala gestió com a Conseller en cap i com a Conseller d’Economia i Finances en haver deixat el dèficit de la Generalitat a 1.177 milions d’euros segons dades de la Sindicatura de Comptes? Recordeu que Artur Mas per intentar rebatre les xifres va exhibir un fulletó del Departament d’Economia i Finances de la Generalitat segons el qual la Generalitat hauria obtingut un superàvit de 284 milions d’euros? Doncs bé, Artur Mas va oblidar de dir que en el mateix fulletó que exhibia amb la seva prepotència habitual, quatre pagines després de la pàgina 21 en la que figurava la xifra de 284 milions d’euros, s’hi afegien els ajustaments que corresponen al sistema de comptabilitat europeu SEC-95 i la despesa desplaçada en el temps, que portaven el dèficit a la xifra de 1.177 milions d’euros que havia donat Montilla. Als mentiders se’ls atrapa de seguida.

Ahir es van produir dos actes ben significatius. Un dinar de José Montilla, Pasqual Maragall i José Luis Rodríguez Zapatero amb 1.200 empresaris a un hotel de Barcelona i un acte organitzat per Nou Cicle en suport a José Montilla, amb intervencions de Rosa Maria Puig Serra, Raimon Obiols i Antoni Castells. Aquí trobareu el discurs de José Montilla en el dinar amb empresaris i la intervenció del candidat socialista en l’acte organitzat per Nou Cicle. En el decurs d’aquest acte, Raimon Obiols va presentar la Declaració de Nou Cicle davant les eleccions al Parlament de Catalunya. És un important document d’obligada lectura.

David Miró al diari AVUI subratlla en una article la campanya agressiva de CiU, assenyalant a David Madí com a aprenent de Karl Rove, gurú electoral de George Bush, sempre envoltat d’escàndols.

Avui es donarà a conèixer l’enquesta preelectoral del Centro de Investigaciones Sociológicas. No en tinc encara els detalls, però sí que convé que sabeu que és una enquesta realitzada abans de començar la campanya electoral. I que donarà uns resultats semblants a les enquestes d’aleshores. Recordem que La Vanguardia i El Periódico feien llavors estimacions de vot que assenyalaven un avantatge de CiU de cinc o sis punts sobre el PSC. Ahir mateix El Periódico deia que aquesta distància s’havia reduït a la meitat.